Bittery Fernet Stock
Český bylinný likér, který je známý svou hořkou chutí. Řadí se proto mezi bittery. Obsahuje tradičně 38 % alkoholu a vyrábí se ze 14 bylin, jež se macerují v lihu. Vybírat lze jak z původní varianty, tak ochucených fernetů. Populární je takzvaný bavorák, drink z fernetu a tonicu.
Původ a výroba Fernet Stock
Hořké bylinné nápoje pili italští mniši, skutečná receptura pak původně vznikla jako lék na žaludek. Fernet Stock se začal vyrábět v Plzni-Božkově roku 1927 a byl prvním produktem dnešní velké likérky Stock Plzeň-Božkov. Dodnes se částečně vyrábí ručně a jeho receptura je známá jen z části. Odtajněných je jen 6 ze 14 bylin pocházejících z celého světa. Hořcový křen a chininová kůra dodávají hořkost, pomerančová kůra ji naopak zmírňuje, heřmánek dodává kořenitou příchuť a benedikt čubet se zeměžlučovou natí mají blahodárné účinky. Poměr bylin se neustále upravuje podle hořkosti, aby byla chuť správná. Následně se macerují v lihu po 2 měsíce. Nakonec se směs ředí a upravuje do různých produktů a příchutí.
Typy Fernet Stock
- Fernet Stock 38 % – Bitter podle původní receptury.
- Fernet Stock Barrel Edition – Fernet obohacený o směs čtyř třtinových rumů.
- Ochucené Fernet Stock – K dostání jsou ochucené verze fernetu, ať už hruškový, medový, citrusový, brusinkový či mátový.
Další značky bitterů
- Campari Bitter – Italský bitter používaný do Negroni. Pije se také s tonicem nebo pomeračnovým džusem.
- Angostura – Koktejlové bitters pocházející z Trinidadu. Známá je pomerančová varianta.









