Bittery
Druh alkoholických nápojů, jejichž základem je líh ochucený bylinami a kořením. Ty dodávají bitterům typickou nahořklou chuť. Původ mají v bylinných léčivech. Obsah alkoholu a úroveň hořkosti je u jednotlivých produktů různá. Pijí se buď samostatné, nebo se používají jako přísada do drinků.
Původ bitterů
Původ bylin louhovaných v alkoholu leží v lékařství. Bylinné preparáty se používaly k léčbě žaludečních potíží již od renesance a v 19. století se v britských koloniích rozmohlo jejich přidávání do vína. Vznikl tak koktejl a mnohasložkové drinky. Populární odnoží jsou pomerančové bittery.
Populární značky bitterů
- Campari Bitter – Italský bitter používaný do Negroni. Pije se také s tonicem nebo pomerančovým džusem.
- Fernet Stock – Známý český bylinný likér ze 6 známých a 8 tajných bylin. Dá se pít samotný nebo s tonicem v tzv. bavoráku. Vyrábí se také varianty s příchutěmi.
- Angostura – Koktejlové bitters pocházející z Trinidadu. Známá je pomerančová varianta.

















































