Aperitivy
Lehké alkoholické nápoje, které obvykle slouží k podávání před jídlem a kombinují chuť ovoce s kořením. Většinou obsahují do 20 % alkoholu, oblíbené jsou ale i nealkoholické aperitivy. Jsou ideální na léto.
Co je to aperitiv?
Aperitiv může, ale nemusí být založen na víně. V užším slova smyslu jde o nápoj s příchutí ovoce a bylinek, který se podává před jídlem. Jeho složení by mělo pomáhat trávení a zvýšit chuť k jídlu. Obecněji se za aperitivy považují i jiné alkoholické nápoje, které se často podávají před hlavním chodem. Hlavně jde o fortifikovaná vína či prosecca. Populární je však i pití aperitivů v koktejlech.
Druhy aperitivu
- Italské aperitivy – Mívají bylinný základ s ovocnou příchutí. Často se míchají s proseccem coby spritz. Mezi populární značky patří Aperol nebo Paolazzi.
- Francouzské aperitivy – Bývají založené na víně a ochucené ovocem.















































