Recenze Zlatý věk: S Janem Tůmou o životě a díle - Jan Tůma, Jiří Anderle (2018, pevná)

Kniha Zlatý věk s podtitulem s Janem Tůmou o životě a díle je záznamem tří setkání malíře a rozhlasového režiséra Jana Tůmy s malířem a grafikem Jiřím Anderlem na výstavě Panoptikum/Cabinet of curiosities v galerii Obecního domu v Praze 2016–2017, uspořádané k 80. narozeninám Jiřího Anderleho. Setkání nad reprezentativním výběrem obrazů a grafických listů, nabízejícím pohled na peripetie…

1 recenze

Registrovaný uživatel27. června 2021

Pana Jiřího Anderleho jsem "objevil" při poslechu rozhlasového pořadu "Láska za lásku" před mnoha lety. To mne inspirovalo seznámit se s jeho činností a tvorbou. Navštívil jsem jeho rodný Pavlíkov, včetně místní galerie, pořídil jsem si i několik CD s jeho vyprávěním. Tato kniha mně příjemným způsobem ještě více seznámila s jeho životem a potvrdila, že se jedná o člověka mimořádně nadaného, vnímavého, pracovitého, s příkladným rozhledem a morálním přístupem k řešení problémů, které život přinášel, zejména za minulého režimu.

Kniha se mně velmi líbila. Trochu mne rozladily dvě věcné chyby, které však nemají vliv na celkové hodnocení knihy. Na straně 17 autor o 10 let předběhl "módu krimplenu z NDR" a na straně 20, kde autor posunul svatbu rodičů J. Anderleho do roku 1941, ačkoliv se J. Anderle narodil již v roce 1936.