Hmotnost 200 gRakytník je hojně používán lidovými léčiteli v oblastech Mongolska, Číny a Sibiře. Léčitelé ho předepisovali proti zahlenění, zánětům plic, při hojení sliznic, žaludečních a dvanáctníkových vředů, nebo při regulaci krevního oběhu.
Rakytník je hojně používán lidovými léčiteli v oblastech Mongolska, Číny a Sibiře. Léčitelé ho předepisovali proti zahlenění, zánětům plic, při hojení sliznic, žaludečních a dvanáctníkových vředů, nebo při regulaci krevního oběhu.
Rakytník řešetlákový je dřevina s trnitou kůrou. Jeho plody jsou obvykle oranžové až červené (podle množství karotenoidů), jejich chuť závisí na množství sacharidů, takže může být od sladké až po trpkou a kyselou. Bobule jsou o něco větší než borůvky a jejich sklizeň probíhá po jejich plném dozrání. Plody se suší, nebo zpracovávají podobně jako borůvky na džemy, marmelády, sirupy, kompoty atd.
Sušené plody rakytníku jsou bohaté na kombinaci vitamínů, antioxidantů, stopových prvků, nenasycených mastných kyselin a biologicky aktivních látek.