Čeština, počet stran 208, rok vydání 2020, brožovanáTřetí svazek s kapitolami Včelí pastva a její zdroje, Včelí produkty a Medovina a nápoje z medu navazuje na 1. svazek s kapitolami Zootechnika včelařství a Nemoci včel prevence a terapie a 2.
Doporučené nabídky
Rodinná firma PlevaHodnocení
99% (11 995)
Skladem
Doprava od 46 Kč
Osobní odběr zdarma (1)
Doprava od 46 Kč
Osobní odběr zdarma (1)
Skladem
Cena397 Kč
Včelí obchodHodnocení
97% (4 236)
Skladem
Doprava od 109 Kč
Osobní odběr zdarma (2)
Doprava od 109 Kč
Osobní odběr zdarma (2)
Skladem
Cena
Nejlevnější
375 Kč
MartinusHodnocení
96% (7 340)
Do týdne
Doprava od 99 Kč
Osobní odběr od 49 Kč (celá ČR)
Dárek zdarma
Doprava od 99 Kč
Osobní odběr od 49 Kč (celá ČR)
Dárek zdarma
Do týdne
Cena
Nejlevnější
375 Kč
Nejlevnější-kn…Hodnocení
81% (167)
Do 3 dnů
Doprava od 64 Kč
Osobní odběr od 49 Kč (celá ČR)
Doprava od 64 Kč
Osobní odběr od 49 Kč (celá ČR)
Do 3 dnů
Cena430 Kč
Nejlevnější nabídky
Hlídat cenu
Chcete zrušit hlídání ceny?
Včelí obchodHodnocení
97% (4 236)
Skladem
Doprava od 109 Kč
Osobní odběr zdarma (2)
Doprava od 109 Kč
Osobní odběr zdarma (2)
Skladem
Cena375 Kč
MartinusHodnocení
96% (7 340)
Do týdne
Doprava od 99 Kč
Osobní odběr od 49 Kč (celá ČR)
Dárek zdarma
Doprava od 99 Kč
Osobní odběr od 49 Kč (celá ČR)
Dárek zdarma
Do týdne
Cena375 Kč
Rodinná firma PlevaHodnocení
99% (11 995)
Skladem
Doprava od 46 Kč
Osobní odběr zdarma (1)
Doprava od 46 Kč
Osobní odběr zdarma (1)
Skladem
Cena397 Kč
Včelařství a včelařské potřeby HavlíčkoviHodnocení
Informace o Včelařství 3 - Bronislav Gruna a kol. (2020, brožovaná)
Popis
Třetí svazek s kapitolami Včelí pastva a její zdroje, Včelí produkty a Medovina a nápoje z medu navazuje na 1. svazek s kapitolami Zootechnika včelařství a Nemoci včel prevence a terapie a 2. svazek s kapitolami Biologie včely medonosné a Šlechtění včel a chov matek.
Profesionální včelař a botanik Mgr. Bronislav Gruna provádí čtenáře včelařsky významnou vegetací a s citem sobě vlastním vybral, nafotil a uspořádal do jakéhosi miniatlasu několik desítek včelařsky významných rostlin. Poukazuje na fakt, že trendem dnešní doby je úbytek včelí pastvy, zejména na venkově. Městské prostředí často nabízí pro včely více. Znalost včelí pastvy umožňuje včelaři dobře zvládnout jednu z nejzákladnějších věcí, která je nutná k úspěchu a to je výběr stanoviště.
Bc. Michal Počuch včelaří ve Skaličce u Tišnova. Je to doslova nadšenec do hmyzu, který se nehodí do žádných sbírek, neboť na estetičnosti příliš nepobral. Jde o mšice, mery a červce nahánějící hrůzu zahrádkářům a sadařům. Michal Počuch je jimi fascinován, a proto ho můžeme v létě potkat, jak s fotoaparátem chodí po lese a hledá utajené zakladatelky dalších generací. Podle nich a dalších faktorů dokáže předpovědět, jaká bude v daném včelařském roce medovicová snůška. Použitý soubor fotografií producentů medovice Michala Počucha je do velké míry unikátní a nebyl dosud v ČR publikován.
Asi žádnému včelaři v tuzemsku nemusíme představovat doc. Ing. Antonína Přidala, Ph.D., z Mendelovy univerzity v Brně. Tento přední český apidolog se ujal zpracování kapitoly o včelích produktech. Ty mají mezi potravinami mimořádné postavení. Je prokázáno, že jejich pravidelné užívání přispívá ke zlepšení lidského zdraví. Kapitola se také zaobírá problematikou reziduí nepůvodních látek ve včelích produktech, zvláště v souvislosti s používáním léčivých přípravků ve včelařství. Poslední kapitola se zabývá výrobou jednoho z nejstarších kvašených nápojů medoviny.
Autor Ing. Jaroslav Lstibůrek, MBA, z Pasečnice na Domažlicku čerpal své znalosti v Plzeňských pivovarech, ale také vlastními pokusy. Mimo jiné vysvětluje, že podstata výroby medoviny a medového vína je stejná, u medoviny se však z tradičních důvodů předpokládá více zbytkového cukru.