Hřebíček, hmotnost 50 gHřebíček je sušený kalich s poupětem hřebíčkovce vonného, který se sbírá ručně těsně před rozkvětem. Poupata mají nejprve zelenožlutou barvu, která postupně přechází do oranžové až červené, kdy nastává čas sklizně.
Hřebíček je sušený kalich s poupětem hřebíčkovce vonného, který se sbírá ručně těsně před rozkvětem. Poupata mají nejprve zelenožlutou barvu, která postupně přechází do oranžové až červené, kdy nastává čas sklizně. Pochází z Moluckých ostrovů. Používá se ke kořenění sladkých potravin, rýže a masa. Pro své výrazné aroma je i součástí mnoha aromatických směsí.
Hlavní složkou hřebíčkové silice je eugenol, který má lokálně-anestetické a antiseptické účinky, které se často používají v zubním lékařství. Hřebíček má nasládlou chuť přecházející do chutě hořké.
Má dezinfekční účinky. Antisepticky působí při ošetření ran i při vnitřním užití, například v případě žaludečních katarů, při otravách zkaženým jídlem a střevních potížích. Hřebíček nám pomůže i s léčbou kašle a rýmy.