Mandle, 600 gMandloň obecná je strom dorůstající výšky cca 6 m. Sklízená jsou jádra pecek (mandle), které mají vysokým obsah vlákniny a nízký obsah cukru.
Mandloň obecná je strom dorůstající výšky cca 6 m. Sklízená jsou jádra pecek (mandle), které mají vysokým obsah vlákniny a nízký obsah cukru. Jsou dobrým zdrojem rostlinných bílkovin. Bílkoviny přispívají k růstu a udržení svalové hmoty a normálnímu stavu kostí. Mandle dále obsahují vitamin E, který přispívá k ochraně buněk před oxidativním stresem. Obsažený riboflavin zase přispívá k normálnímu energetickému metabolismu, k normální činnosti nervové soustav a normálního stavu sliznic. Udržuje normální červené krvinky, stav pokožky, zraku, má vliv na metabolismus železa. Riboflavin stejně jako vitamin E přispívá k ochraně před oxidativním stresem, dále snižuje míru únavy a vyčerpání. Obsažený hořčík neboli magnesium má vliv na snížení míry únavy, vyčerpání a elektrolytické rovnováze. Dále přispívá k udržení normální činnosti nervové soustavy a svalů, syntéze bílkovin, psychické činnosti.
Pro svou bohatou výživovou hodnotu se staly mandle jedinečnou potravinou se širokým uplatněním. Jedná se o oblíbenou pochutinu k vínu, ale i jako součást salátů a sladkého pečiva. Rozemleté mandle lze také přidat do výživné pleťové masky.