Recenze Rozpůlený dům: Příběh sudetské rodiny - Alice Horáčková (2022) [E-kniha]

Román o svobodomyslných ženách, pytlácích, kšeftmanech s textilem a spiritistech se odehrává v sudetské vesnici první poloviny dvacátého století. Češi a Němci tu žijí ve smíšených manželstvích, ale taky se handrkují o to, k jaké národnosti se kdo přihlásí při sčítání lidu, kdo dřív vystaví novou školu a kdo komu zamordoval psa jménem Masaryk. Je to příběh o tajných láskách, útěcích, křivdách,…

Shrnutí recenzíVygenerováno na základě 22 recenzí pomocí Seznam AI

Kniha přináší poutavé a autentické vyprávění z oblasti Sudet a Krkonoš, které čtenáře vtáhne do děje a podnítí k zamyšlení nad historickými souvislostmi. Recenze vyzdvihují její čtivost, detailní zpracování a pravdivé zobrazení mezilidských vztahů. Přestože se objevila ojedinělá výhrada k jedné postavě a financování, kniha je celkově hodnocena jako vynikající a doporučována zájemcům o historii i dobrou literaturu.

• Poutavé a čtivé vyprávění
  • Historické prvky a souvislosti z oblasti Sudet a Krkonoš
  • Autentické a detailní zpracování
  • Zajímavé postavy a jejich vývoj
  • Dobře napsané, srozumitelné a pravdivé
  • Učitel jako postava působí otravně
  • Financování ministerstvem kultury vnímáno jako kontroverzní

jiri.kamir21. března 2024

Velmi dobře popsaná situace v sudetech jak za první války tak zabrání sudet, druhá válka, osvobození, mezilidské vztahy.

Ten kdo se zajímá o tuto dobu v pohraničí, tak mohu doporučit.

Registrovaný uživatel3. října 2023

Srozumitelně a pravdivě popsané vztahy a dění.

Registrovaný uživatel15. března 2023

Román je z prostředí, které je mému srdci nejbližší. Román má velmi krátké kapitoly - možná až moc krátké. Dobře se čte.

Registrovaný uživatel11. února 2023

Obsah je prožitou minulostí, ale je třeba o ní vědět. Např. mladé už takové zkutečnosti nezajímají a to je chyba. Jsou to životy lidí, které oni v té době žili.

Nemohu zatím posoudit.

Knihu jsem začal číst, ale nyní jsem jí odložil. Již podruhé čtu dílo "Spát v moři hvězd". Napodruhé si teprve užívám obsahu. Ke knize Rozpůlený dům se dostanu asi příští týden. A už mi došla i další kniha Šepot z lesa, na kterou se také těším. Váš věrný čtenář Petr Vintiška z Kutné Hory.

Registrovaný uživatel4. ledna 2023

Skvělá kniha. Po přečtení jsem měl možnost se setkat i s autorkou a po setkání, kde jsem zjistil, jak moc je kniha osobní a autobiografická, ji hodnotím ještě líp. Vynikající práce s historickými fakty.

Žádný mě nenapadá.

Rozhodně doporučuji, zejména zájemcům o historii česko-německých vztahů, Sudet, Krkonoš, Jizerských hor... a dobrou literaturu.

Registrovaný uživatel31. prosince 2022

Čtivé, zajimavé

Registrovaný uživatel10. prosince 2022

Velmi zajímavá kniha, dobře napsaná. Kus historie z jiného pohledu. Poutavé čtení od začátku až do konce.

Registrovaný uživatel9. prosince 2022

Tuto knihu doporučuji všem čtenářům . Obohatí vás nejen o poznatky z historie ale i z běžného života na horách v dobách minulých. Zajímavé jsou osoby, které jsou z rodiny, ale i ostatní lidé, žijící v horské obci. Paní autorka knihy , si dala velkou práci, aby zjistila dané skutečnosti Dlouho jsem nečetla knihu s takovou zvědavostí, jak to v jednotlivých kapitolách všechno dopadne.

Registrovaný uživatel16. listopadu 2022

Hezký příběh co se skvěle čte. Některá fakta jsou opravdu pravdivá.

Skvělá kniha

Registrovaný uživatel6. listopadu 2022

Zajímavá problematika, odvaha autorky ponořit se do minulosti vlastní rodiny. Čtivé, důvod k přemýšlení

Vlastně žádné, jen nerada dávám 5 hvězd

Registrovaný uživatel3. listopadu 2022

Velmi zajímavý příběh. Přečetla jsem jedním dechem.

Registrovaný uživatel24. října 2022

na doporučení čtivostí, poučením, historickými souvislostmi přečetlo pět lidí

ministerstvo české kultury přispělo na nový moderní pohled na sudeťáky, nejotravnější postavou je učitel, který se neustále chlubí setkáním s prezidentem Benešem, který také není příliš kladnou postavou díky svým výrokům. Tedy ministerstvo české kultury financuje boj proti Benešovým dekretům jako pokračování činnosti pana Manna, tedy bývalého ministra Hermanna a jeho pitek na sudeťáckých srazech.

výtečné

Registrovaný uživatel21. října 2022

Velmi pěkně napsáno. Čte se jedním dechem.

Registrovaný uživatel9. října 2022

Těžko se chápe co najednou změní chování lidí,dříve "kamarádů přátel". Žijeme v jednom státě ,jsme sousedé a najednou se necháme zblbnout někým kdo zahraje na nejtemnější část lidské duše na to černé co je asi v každém z nás. Nelze to vyjádřit prostě klady a zápory. Rozhodně tato kniha stojí za přečtení.

Registrovaný uživatel6. října 2022

Knížka mi byla doporučena. Svým zpracováním ihned vtáhne do děje a vzbuzuje zvědavost, jak se budou postavy vyvíjet. Navzdory vyššímu počtu stránek je přečtená velmi brzo, protože autorka čtenáře příjemně udržuje v napětí. Navíc se děj odehrává v místech, která známe a v jednom případě je zmíněno i mé rodné město.

Registrovaný uživatel1. října 2022

Velmi čtivá kniha

Doporučuji tomu, kdo se zajímá o naši ne zas tak dávnou minulost

Registrovaný uživatel30. září 2022

Vynikající kniha, odvážně napsaná, detailně popisuje atmosféru v Sudetech a přesvědčivě ukazuje na charaktery různých lidí...

Registrovaný uživatel29. září 2022

Poutavé čtení s historickými prvky z oblasti Sudet v Krkonoších.

Registrovaný uživatel29. září 2022

Moc pěkně napsané, až autentické.

Žádné jsem neshledala.

Povedla se moc.