BIO, 500 gJednozrnka je nejstarším domestifikovaným druhem pšenice, pěstovali ji již lidé v mladší době kamenné. Nikdy nebyla šlechtěna a zachovala si tak pro člověka příznivé složení.
Jednozrnka je nejstarším domestifikovaným druhem pšenice, pěstovali ji již lidé v mladší době kamenné. Nikdy nebyla šlechtěna a zachovala si tak pro člověka příznivé složení.
Náš organismus si na trávení těchto prastarých nepřešlechtěných plodin zvykal po mnoho tisíc let a umí je dokonale využít. Od moderní šlechtěné pšenice se liší tím, že má nižší množství i strukturu lepku a je výživnější. Oproti pšenici je zrno měkčí a vláčnější, chuť je nasládlá oříšková.
Uvařenou jednozrnku si vychutnáte v salátu nebo v luxusní italské polévce minestrone i jako součást rizota. Uvařené zrno, celé nebo namleté, můžete přidat do pomazánek i nákypů. Jednozrnku můžete zpracovat také mletím - na mouku nebo na krupici. Mouku potom používejte v poměru 1:2 spolu s ostatními moukami, pro zvýšení nutriční hodnoty pečených jídel a pro záruku dobrého výsledku.