Rok vydání 2006, čeština, počet stran 230, pevná / vázanáV běžném životě se u zdravého jedince během 24 hodin střídají období nalačno (definované jako situace nepřijímání jídla delší než 6 hodin), období po jídle - postprandiální (trvající 2-4 hodiny) a období mezi jídly - interprandiální.
Bazální stav je pojímán jako metabolické podmínky, v jakých se organismus nachází ráno po 10-14 hodinovém lačnění.
Informace o Postprandiální glykémie - Milan Kvapil, Jindra Perušičová (2006, vázaná)
Popis
V běžném životě se u zdravého jedince během 24 hodin střídají období nalačno (definované jako situace nepřijímání jídla delší než 6 hodin), období po jídle - postprandiální (trvající 2-4 hodiny) a období mezi jídly - interprandiální.
Bazální stav je pojímán jako metabolické podmínky, v jakých se organismus nachází ráno po 10-14 hodinovém lačnění. Mnoho let se klinické studie zabývaly hormonálními a metabolickými cestami za podmínek nalačno, v současné době je však pozornost lékařů věnována více metabolickým změnám po jídle - této problematice se věnuje právě tato publikace.
Informuje mimo jiné o postprandiální glykémii u diabetu 1. typu a diabetu 2. typu, postprandiální dyslipoproteinémii a postprandiální hyperglykémii jako riziku kardiovaskulárních chorob.