Recenze Ottovy Čechy: Obraz země v letech 1883–1908 - Lubomír Novotný, Petra Kubíčková (2020, vázaná)

Když v roce 1883 vyšel první díl cyklu Čechy s podtitulem Společnou prací spisovatelův a umělců českých netušil pražský nakladatel a knihkupec Jan Otto, že klade další významný kámen do základů procesu formování moderního českého národa. Dílo, na němž se podílely v různé míře největší postavy českého písemnictví a výtvarného umění (Alois Jirásek, Eliška Krásnohorská, Jaroslav Vrchlický, Teréza…

3 recenze

Registrovaný uživatel16. listopadu 2021

. a na počátku Protože jsem již po řadu let věděl, jakým skvostným dílem byly mnohasvazkové Čechy nakladatele Jana Otty. Měl jsem některé díly v rukou pro svoji odbornou práci na vysoké škole. Koupit originální Ottův svazek by p-ro mne jako pro penzistu bylo poměrně obtížné, a tak jsem uvítal tuto knihu, která představuje jakési zmenšené Čechy, rozuměno jako literární dílo. Když na konci 19. a na konci 20. století Ottovy Čechy vycházely, vytvářeli jejich obsah nejenom umělci slova, ale i štětce a nezanedbatelná byla i účast odborníků, kupř. historiků.

V době postmoderny, která někdy rezignuje na opravdové hodnoty, jako je citový vztah k národu, k rodné zemi, je kniha Lubomíra Novotného a Petry Kubíčkové opravdu užitečná a přínosná.