Recenze Návrat Krále Šumavy: Román o Josefu Hasilovi - Jan David Žák (2012, pevná)

Životopisný román o nepolapitelném převaděči, který se stal předobrazem Krále Šumavy, vychází z jeho vlastních vzpomínek, svědectví pamětníků i archivních dokumentů. Jedná se o dosud nejrozsáhlejší literární rekonstrukci příběhu muže, který po válce nejprve pomáhal chránit hranici v policejní uniformě tehdejšího Sboru národní bezpečnosti, ale po únoru 1948 se stal jeho nejobávanějším soupeřem.…

Shrnutí recenzíVygenerováno na základě 16 recenzí pomocí Seznam AI

Kniha přináší poutavý a autentický pohled na historii českého pohraničí a příběh Krále Šumavy. Recenzenti oceňují její čtivost a pravdivost, i když někteří zmiňují, že některé příběhy mohly být rozepsány podrobněji. Pro zájemce o novodobou českou historii je kniha jednoznačně doporučována.

• Poutavé a čtivé vyprávění
  • Zajímavé historické téma
  • Pravdivé a autentické zpracování
  • Strhující forma vyprávění
  • Poskytuje nový pohled na historické události
  • Některé příběhy nejsou dostatečně rozepsané

Registrovaný uživatel1. dubna 2023

Bezva čtení,byl to dárek

Registrovaný uživatel5. února 2023

Je velmi dobře napsaná Nevím jaká je ve srovnání s filmem (třídílným). Pan Hasil pomohl hodně lidem od komunismu.

Registrovaný uživatel5. února 2023

Krásné čtení, záživné, přečetl jsem za dva dny

Registrovaný uživatel11. ledna 2023

dobře napsané, čtivé

kniha se moc líbila

Registrovaný uživatel7. ledna 2023

Tuto audioknihu už jsem slyšel v Českém rozhlase a líbila se mi . Takže jsem věděl co objednávám .

Varianta CDmp3
Registrovaný uživatel8. července 2022

Poutavé čtení.

Viz výše

Registrovaný uživatel10. června 2022

Pravdivé

Registrovaný uživatel16. dubna 2022

Chtěl jsem znát zase jiný pohled na "Krále Šumavy". Šumava je moje srdeční záležitost, protože jsem tam prožil dva roky vojny a rád se tam vracím. Nějaký rok zpátky jsem byl ve Stožci a někde jsem se dočetl že v sousedních Českých Žlebech je pochován u hřbitovní zdi "Král Šumavy". Teď vím , že tam leží Josefův bratr.

Registrovaný uživatel15. ledna 2022

Krásná knížka

Registrovaný uživatel20. srpna 2021

Návrat Krále Šumavy byl pro mne doslova překvapením roku, knihu jsem zakoupila z pracovních důvodu, kvůli přípravě na přednášku a čekala ne moc záživné čtení (omlouvám se panu Žákovi, předtím jsem od něj nic nečetla),ale musím říct, že od prvních stránek mne úplně pohltila a přečetla jsem ji jedním dechem. Napínavě, poutavě zpracovaný příběh člověka, doby a míst, z nichž některá znám z dětství… a pro Šumaváky určitě povinná četba!

Registrovaný uživatel7. června 2021

Pěkně se čte.

Pěkná kniha, pěkně se čte. Doporučuji.

Registrovaný uživatel27. prosince 2020

Čtenář se dozví, jak to za totalitního komunismu fungovalo v českém pohraničí a na hranicích. Poutavě vyprávěný příběh o jednom z Králů Šumavy tak, jak se doopravdy stal.

Čtivá románová kniha. Doporučuji koupit a přečíst každému, koho zajímá novodobá česká historie.

Registrovaný uživatel5. srpna 2020

Zajímavá historie.

Nelituji nákupu.

ladislav.ruml30. června 2020

Čtenář se dozví, jak to bylo doopravdy s Králem Šumavy. Román je napsán opravdu strhující formou a doplněn vyprávěním autora, jak se setkal s pamětníky a jaký sám má vztah k tomuto fatálnímu šumavskému příběhu.

Žádný zápor mě nenapadá.

Doporučuji každému, koho zajímá příběh Krále Šumavy a chce se dozvědět, jak to bylo doopravdy.

Registrovaný uživatel4. dubna 2020

Myslím,že knaiha zajímavá,pravdivá. Těm mladým lidem nedošlo,že jsou zneužiti

Dobrá kniha, poučná pro všechny co hájí komunisty.

Registrovaný uživatel23. ledna 2020

Poutavě napsáno. Atraktivní téma.

Některé příběhy v knize autor dostatečně nerozepsal.

Zajímave. Doporučuji.