Sypaný, ovocnýTento po celé Evropě široce rozšířený keř je známý svými černými šťavnatými plody, které mají své charakteristické aroma. Plody černého rybízu se obsahem vitamínu C řadí mezi nejbohatší vitaminózní suroviny (vedle rakytníku).
Tento po celé Evropě široce rozšířený keř je známý svými černými šťavnatými plody, které mají své charakteristické aroma. Plody černého rybízu se obsahem vitamínu C řadí mezi nejbohatší vitaminózní suroviny (vedle rakytníku). Ze všech bobulovitých plodů má nejvyšší podíl ovocných kyselin, které aktivují látkovou výměnu. Obsahuje velké množství vitamínu C, silný antioxidant resveratrol, flavonoidy (rutin), aminokyseliny glutamin a asparagin, v menším množství i vitaminy A, B a E. Z důležitých prvků je nejvíce zastoupen draslík, ale i další stopové prvky (vápník, fosfor, hořčík, sodík, železo, měď, zinek). Dále černý rybíz obsahuje třísloviny, silice, ovocný cukr, pektin a mnoho sacharózy. Černý rybíz je díky obsahu velice účinného rutinu výborným lékem proti hemeroidům a křečovým žilám.
Příprava nálevu: jedna až dvě čajové lžičky se přelijí 1/4 litrem vroucí vody, nechají se v zakryté nádobě 15 minut odstát a scedí se. Nálev se připravuje vždy čerstvý. Pije se 1 - 2 x denně.
Jedná se o doplněk stravy. Není určeno jako náhrada pestré stravy. Nemá léčivé účinky. Nepřekračujte doporučenou denní dávku. Čtěte pozorně informace na etiketě nebo v příbalovém letáku.