Rok vydání 2013, čeština, počet stran 384, pevná / vázanáDoktor Will Clower, americký neurofyziolog, byl pozván ke studijnímu pobytu do francouzského Lyonu. Očekával, že získá nové vědecké poznatky ve svém oboru, ale netušil, že kromě nich získá zcela nový pohled na jídlo.
Doktor Will Clower, americký neurofyziolog, byl pozván ke studijnímu pobytu do francouzského Lyonu. Očekával, že získá nové vědecké poznatky ve svém oboru, ale netušil, že kromě nich získá zcela nový pohled na jídlo. Francouzi porušují naprosto všechna pravidla dietního stravování, jak si ho představujeme my. Avšak navzdory konzumaci tučné smetany, sýrů, másla a chleba je ve Francii obezitou postiženo pouze něco přes 11 procent obyvatel a je tam mnohem nižší výskyt ischemické choroby srdeční než například ve Spojených státech amerických.
Dnes již většina lidí ví, že francouzská strava souvisí s nízkou tělesnou hmotností, zdravým srdcem a delším životem, ale pořád ještě tomu říkáme paradox. Proč? Samotní Francouzi samozřejmě neoznačují své zvyklosti jako paradoxní, a když se podíváme na poslední vědecké údaje o výživě, je hádanka vyřešena i pro nás.