Proteiny pro vegany
Proteiny neboli bílkoviny poskytují tělu esenciální aminokyseliny pro růst a regeneraci svalových tkání. Patří k základním složkám, které si tělo nedokáže samo vyrobit. Vegan proteiny se vyrábí z rostlin. Jsou ideální pro sportovce, kteří se snaží snížit příjem živočišných produktů, vegany, vegetarián nebo alergiky. Při výběru zvažte původ a procentuální poměr proteinů, sacharidů a tuků. Vegan proteiny jednoduše smícháte s vodou nebo rostlinným mlékem a vypijete, případně je můžete přidat do jídla. Zdrojem proteinů jsou také proteinové a energetické tyčinky a hlavně pestrá strava.
Proč začít užívat vegan protein
Výhody
- Rostlinný zdroj proteinů
- Obsahují esenciální aminokyseliny
- Bohaté na vlákninu a zdravé tuky
- Snadno stravitelné
Nevýhody
- Mohou mít specifickou chuť, která nemusí vyhovovat všem
- Vyšší cena v porovnání s jinými doplňky stravy
- Nenahradí zdravý pohyb ani pestrou stravu
Jaký je původ proteinů?
- Veganské hrachové proteiny – Přirozeně veganské a často hypoalergenní proteinové produkty. Snadno se rozpouštějí a tráví.
- Veganské konopné proteiny – Tyto proteiny obsahují všechny esenciální aminokyseliny. Vyrábí se z drcených konopných semínek.
- Veganské rostlinné proteiny – Jedná se o kombinaci vegan proteinů z různých zdrojů, například z hrachu, rýže nebo konopných semínek.
- Veganské rýžové proteiny – Zdroj proteinů vhodný také pro alergiky. S dobrou snášenlivostí a stravitelností.
- Veganské vícesložkové proteiny – Výrobky z vegan proteinů různého původu. Výhodou je široká škála jednotlivých aminokyselin.
Obsah proteinů ve výrobku
- Do 50 % – Tyto produkty jsou doplněny sacharidy a tuky. Výhodou může být lepší chuť nebo i stravitelnost výrobku. Sacharidy a tuky ale snadno získáte jiným způsobem než v potravinovém doplňku.
- 50 až 75 % – Tyto proteinové produkty mohou být doplněny sacharidy a tuky, které ovlivňují chuť a stravitelnost výrobku.
- 75 až 90 % – Produkty s vysokým obsahem proteinů jsou obecně považovány za kvalitní.
- 90 % a více – Produkty s maximálním obsahem proteinů jsou považovány za velmi kvalitní.















































