Jameson
Řadí se do rodiny irských whiskey. Vyrábí se z ječmene a jemnou chuť jí dodává trojnásobná destilace. Má charakteristické aroma s tóny ovoce a vanilky. Obsah alkoholu bývá mezi 20 až 55 %.
Jameson seženete také v dárkovém balení.
Zrod a výroba Jameson
Receptura na whiskey pochází už z roku 1780, kdy ji vytvořil skotský právník John Jameson. Tradiční postup výroby zahrnuje ječmen, který nejprve klíčí a poté se suší a mele. Sladový nálev se smísí s horkou vodou a fermentuje se pomocí přidání kvasinek. Po fermentaci se tekutina destiluje třikrát a následně zraje v dubových sudech. Výsledný destilovaný nápoj může být i blended, který vzniká smícháním více druhů whiskey dohromady.
Jak starou whiskey Jameson?
Každá láhev whiskey Jameson zraje minimálně 3 roky. Doba zrání ovlivňuje chuť, aroma a komplexnost, přičemž delší doba zrání obvykle přináší bohatší a vyváženější charakter.
- Jameson s dobou zrání do 10 let – Disponuje jemnějším aromatem a chutí.
- Jameson s dobou zrání 15 až 20 let – Přináší bohatší a komplexnější aroma a chuť s hlubším tónem dubu.
































