Příbory
Patří k základnímu vybavení každé domácnosti. Ke konzumaci asijské kuchyně využijete spíše jídelní hůlky, s kterými je ale manipulace s potravinami obtížnější. Prozkoumejte i ostatní potřeby pro stolování. Při přípravě pokrmů využijete kuchyňské nože.
Základní rozdělení
- Vidlička – Vyberte si vidličky se dvěma, třemi nebo čtyřmi zuby. Salátové vidličky kombinují lžíci a vidličku dohromady, abyste mohli pohodlně konzumovat zeleninu.
- Polévková lžíce – Hluboké lžíce využijete na pohodlnou konzumaci polévek a tekutých pokrmů. Lžíce s dlouhou rukojetí se hodí na přípravu koktejlů nebo na vyškrabování potravin z úzkých a vysokých nádob.
- Lžička – Využijete ke konzumaci dezertů, ale také na míchání čaje, kávy nebo dalších nápojů.
- Příborový nůž – Je klíčovým prvkem v jídelním setu, který umožňuje manipulovat s různými druhy jídla a doplňuje funkci vidličky při stolování.
Materiál
- Nerez / Kov – Nerezové jsou velmi odolné a většinou se mohou umývat v myčce. Kovové jsou sice odolné, ale mohou být náchylné na rezivění.
- Plast – Pro svoji lehkost a snadné použití jsou oblíbené u dětí, na cestách, při kempování nebo na piknik.
- Dřevo – Představují ekologickou variantu. Jsou však náročné na údržbu a většinou nesnesou dlouhodobé vystavení vlhkosti.
- Stříbro – Luxusní varianta, která slouží pro speciální příležitosti, na Vánoce, svatby nebo rodinné oslavy. Při jejich údržbě musíte používat neagresivní čistící prostředky a vyvarovat se použití myčky.
Materiál rukojeti
- Nerez / Kov – Většinou jsou vyrobené z jednoho materiálu bez záhybů a spojů, takže si usnadníte údržbu.
- Dřevo / Bambus – Příjemný přírodní materiál, který se dobře uchopuje. Nemůžete takové příbory umisťovat do myčky.
- Bílý porcelán – Skvěle doplňuje luxusní vzhled stříbrného příboru. Hodí se na zvláštní příležitosti.
- Plast – Využijí je zejména děti díky ergonomickému úchopu.
Typ příboru
- Dezertní – Bývají menších rozměrů, abyste s nimi mohli pohodlně konzumovat drobné sladkosti a laskominy.
- Na ryby – Vidlička je menší a širší, podobá se té dezertní. Nůž je většinou více tupý a hranu má zalomenou do špičky, proto se s ním křehké rybí maso snadno odděluje od kostí.
- Salátový – Většinou je poznáte podle speciálně tvarované lžičky, která připomíná částečně i vidličku. Salátová lžíce může být vykrojená různými způsoby usnadňujícími konzumaci různě velkých kousků zeleniny.
- Servírovací – Spíše než ke konzumaci jídla je využijete na servírování pokrmů.
- Stolní – Hodí se na běžné používání.
- Steakový – Nože jsou ostřejší, aby zvládly ukrojit i nepoddajný kus masa. Vidličky mají také ostřejší špičku, abyste maso dobře fixovali při krájení.
Vlastnosti
- Dětský – Je většinou menší, drobnější a méně ostrý. Disponuje ergonomickým úchopem, což usnadňuje dětem nácvik správného stolování. Může být barevnější a ozdobený veselými motivy, aby je motivoval k jídlu a vytvářel pozitivní vztah k potravinám.
- Sada – Ideální pro početnou rodinu, oslavy, svatby nebo jiné příležitosti, na které se sejde více osob naráz
- Vhodné do myčky – Jejich materiál umožňuje umývání myčkou, aniž by hrozilo poškození příboru.















































