Plechy na pečení
Jsou základním vybavením pečicí trouby. Plech pomůže vytvořit pravidelný tvar pokrmu, zabraňuje odtékání šťáv do trouby a efektivně vede teplo, takže se recept připravuje rovnoměrně. Těsto na koláč, maso, zeleninu či těstoviny umístíte na plech, který můžete vymazat olejem, posypat moukou, případně překrýt pečicím papírem. Některé plechy mají nepřilnavý povrch. V nabídce najdete hluboké plechy na pokrmy, jako jsou zapékané těstoviny nebo maso, mělké plechy vhodné na pečivo a cukroví i perforované plechy na křupavé hranolky a pizzu. Pokud rádi grilujete, jistě vás zaujmou plechy s roštem.
Jaký zvolit materiál plechu?
Hliníkové – Mají výbornou tepelnou vodivost, takže se rychle a rovnoměrně zahřívají. Jsou lehké a snadno se s nimi manipuluje. Nevýhodou může být reakce s hodně kyselými nebo slanými potravinami, pokud plech nemá povrchovou úpravu (například nepřilnavou). Jsou méně odolné vůči hrubému zacházení.
Nerezové – Jsou velmi odolné vůči korozi, vysokým teplotám i hrubému zacházení. Neovlivňují chuť ani vůni pokrmů a snadno se čistí. Mají horší tepelnou vodivost než hliník. Někdy se plechy z nerezu kombinují s jinými materiály (hliníkovým jádrem), aby se zajistilo rovnoměrné pečení.
Ocelové – Je velmi odolné. Zahřívají se pomaleji než hliník, ale teplotu pak rovnoměrně udržují. Pokud nemají povrchovou úpravu (nepřilnavý povrch nebo smaltový), mohou korodovat, případně rychleji připalovat.
Smaltové – Vyrábí se nanesením sklovité vrstvy na kovový podklad (často ocel). Vznikne odolný, hygienický a neporézní povrch. Nijak neovlivňují chuť pokrmů a snadno se čistí. Smaltované plechy jsou těžší a mohou prasknout při opravdu prudkých změnách teploty, ale jinak jsou velmi trvanlivé a univerzální.















































