Formičky
Vybírat můžete od tradičních kovových až po moderní silikonové formy. K dostání jsou formičky v sadách, ale i samostatně. Kromě formiček se vám při tvorbě cukrovinek budou hodit i rozmanitá vykrajovátka, zdobičky a zdobicí sáčky, kuchyňské stěrky i válečky na těsto.
Určení formičky
Vosí hnízda – Speciální formičky na nepečené cukroví ve tvaru úlku.
Košíčky – Malé formičky na pečení košíčků z křehkého těsta, často se používají i na tartaletky nebo minidezerty. Mohou být z kovu, silikonu nebo papíru, některé jsou v sadách různých velikostí.
Kremrole – Speciální trubičky, na které se navíjí těsto a po upečení se plní krémem. Nejčastěji jsou kovové, aby dobře držely tvar a snesly vysoké teploty.
Muffiny – Formičky na muffiny jsou dostupné v různých materiálech, často v sadách. Mohou být z kovu, silikonu nebo papíru. Silikonové formy na muffiny jsou oblíbené pro svou nepřilnavost a snadnou údržbu.
Perníčky – Formičky na perníčky mají rozmanité tvary (srdce, hvězdy, zvířátka). Častěji se ale perníčky tvoří pomocí vykrajovátek.
Pracny – Tradiční formičky na vánoční cukroví jsou většinou z kovu. Bývají menší a často v sadách.
Rakvičky – Oválné nebo obdélníkové formičky z kovu, určené na pečení lehkého piškotového těsta, které se po upečení plní šlehačkou.
Formičky podle materiálu
Při výběru materiálu se ujistěte, že jsou formičky vhodné do myčky, do mrazáku nebo do trouby, podle toho, jak je plánujete využívat.
Silikonové formičky – Jsou velmi oblíbené pro svou pružnost, nepřilnavost a vysokou odolnost vůči teplotám – snesou jak pečení v troubě, tak mražení. Nepohlcují pachy, snadno se čistí a lze je mýt v myčce. Díky jejich pružnosti z nich hotové cukroví snadno vyjmete bez poškození tvaru.
Plastové formičky – Hodí především na přípravu nepečených dezertů, například vosích hnízd, ale některé typy lze použít i v troubě. Plast umožňuje výrobu formiček s různorodými a složitými tvary, snadno se udržuje a je lehký.
Kovové formičky – Jsou často z nerezové oceli nebo pocínovaného plechu. Jsou velmi oblíbené díky své trvanlivosti a schopnosti rychle a rovnoměrně vést teplo. Jsou ideální na klasické druhy cukroví, jako jsou pracny nebo rakvičky, ale je třeba je před pečením vymazávat a většinou nejsou vhodné do myčky.
Papírové formičky – Jsou určeny hlavně na muffiny nebo košíčky. Jsou jednorázové, nepromastitelné a vhodné do trouby, což usnadňuje přípravu i úklid po pečení.
Dřevěné formičky – Používají se spíše výjimečně, například jako razítka na sušenky nebo na speciální druhy tradičního pečiva. Dřevo je přírodní materiál, který se ale hůře udržuje a není vhodný do myčky.
Sezóna
Vánoce – Nabízí největší výběr tvarů – hvězdy, stromečky, zvonečky, pracny, vosí hnízda. Často jsou kovové nebo silikonové. Prodávají se i tematické sady.
Velikonoce – Formičky ve tvaru vajíček, zajíčků, kuřátek jsou často silikonové nebo plastové. Jsou vhodné na pečení i výrobu čokoládových pralinek.
Halloween – Formičky mívají speciální tvary (dýně, duchové, netopýři) – často v tematických sadách, dostupné v silikonu či plastu.















































