Levné uzávěry a zátky na lahve
Slouží k uchování nápojů a prodloužení jejich čerstvosti – od vína po domácí šťávy. K mání jsou různé typy zavírání podle typů lahve, respektive nápojů. Pro běžné domácí použití jsou klíčové především jednoduchost manipulace a spolehlivost těsnění. Materiál uzávěru nemá vliv jen na cenu, ale také na funkčnost i vzhled, často se kombinuje kvůli těsnění i pevnosti.
Typy uzávěrů a jejich materiály
Šroubovací uzávěry – Nejčastěji se používají u olejů, sirupů, vína nebo minerálek. Jsou jednoduché, hygienické a snadno opakovaně použitelné. Nejčastěji se vyrábějí z plastu. U kvalitnějších šroubovacích uzávěrů bývá uvnitř silikonové nebo gumové těsnění, které zajišťuje lepší vzduchotěsnost.
Zacvakávací uzávěry – Také jsou známé jako pákové klipy. Používají se především u domácích limonád, piv nebo fermentovaných nápojů. Mají mechanickou páku z kovu, která pevně drží uzávěr na místě, a těsnící část z gumy nebo silikonu.
Zátky – Využití mají u vín, domácích sirupů nebo likérů. Nejtradičnější variantou je přírodní korek – ten má dobré těsnicí vlastnosti, zároveň však propouští dostatečné množství pro zrání nápoje. Je tedy lepší pro skladování vína, zatímco na skladování nápojů, které chcete udržet čerstvé a rychle spotřebovat, jsou vhodnější plastové zátky, jelikož nepropouští vzduch vůbec. Navíc se snadno čistí a dlouho vydrží.
Speciální druhy uzávěrů a zátek
Kvasné zátky – Slouží k řízenému kvašení, neboli fermentaci, piva, vína nebo moštu. Jsou konstruovány tak, aby propouštěly oxid uhličitý ven, ale neumožnily přístup vzduchu dovnitř.
Vakuovací uzávěry – Jsou určeny k opakovanému uzavření otevřené lahve vína nebo jiného nápoje s využitím vakuové pumpičky. Odsátím vzduchu se zpomalí oxidace a tím se prodlouží trvanlivost.















































