Chia byla “znovuobjevena“ teprve v 90. letech 20. století. Díky spolupráci jihoamerických vědců se její pěstování znovu rozšiřuje hlavně v Argentině, Mexiku, Peru a Bolívii a na světové trhy se tak dostávají semínka, která byla dříve tak vzácná, že se používala jako platidlo.
Chia byla “znovuobjevena“ teprve v 90. letech 20. století. Díky spolupráci jihoamerických vědců se její pěstování znovu rozšiřuje hlavně v Argentině, Mexiku, Peru a Bolívii a na světové trhy se tak dostávají semínka, která byla dříve tak vzácná, že se používala jako platidlo.
Chia podporují normální trávení, mají glykemický index 2.8, takže jsou vhodná i pro osoby se zvýšenou hladinou cukru v krvi a díky tomu, že neobsahují lepek, je mohou bez problémů konzumovat i celiakové. Obsahují ale také dvakrát více vlákniny než obilné vločky, třikrát více železa než špenát, pětkrát více vápníku než mléko a patnáct krát více hořčíku než brokolice. Mimo to se v nich nachází i celá řada dalších stopových prvků, vitamínů a hlavně 26 % omega 3 a 6 mastných kyselin.
Jedná se o doplněk stravy. Není určeno jako náhrada pestré stravy. Nemá léčivé účinky. Nepřekračujte doporučenou denní dávku. Čtěte pozorně informace na etiketě nebo v příbalovém letáku.