Objem 725 mlZ pohledu českého kuchaře můžeme rybí omáčku označit za sestru sójové omáčky, která pokrmům dodává neotřelou vůni a zejména pro české jazýčky má lahodnou a neokoukanou chuť. Rybí omáčka se připravuje fermentizací naložených ančoviček nebo sardelek v soli.
Z pohledu českého kuchaře můžeme rybí omáčku označit za sestru sójové omáčky, která pokrmům dodává neotřelou vůni a zejména pro české jazýčky má lahodnou a neokoukanou chuť. Rybí omáčka se připravuje fermentizací naložených ančoviček nebo sardelek v soli. Vše se nakládá do dřevěných sudů a vystaví slunci. Konečná tekutina má zlatavou barvu a jedinečnou vůni. Rybí omáčka se používá při tepelné úpravě masa, to-fu, či jako dochucovadlo nebo náhražka soli, neboť rybí omáčka obsahuje velké množství soli. Rybí omáčka je pokladem v tradiční jihovýchodní asijské kuchyni. V Japonsku se jí říká Shottsuru, v Thajsku Nam Pla, na Filipínách Patis a ve Vietnamu.