- Naprosto luxusní zvuk. Slyším prokreslení ve všech pásmech a detaily tam, kde jsem je na svých starých sluchátkách spíš jen tušil. Přicházím z kvalitních otevřených Sennheiser 485 a neméně kvalitních špuntu Sony WF-1000XM4. Momentum mají ještě o fous lepší zvuk než ty 485, které se za těch asi 16 let vyhrály taky do velmi dobrého zvuku.
- Pohodlí. Dokážu je mít na sobě několik hodin bez problému
- Výdrž baterie. Je příliš dlouhá, než abych měl trpělivost ji v hodinách měřit :)
- Díky vysoké kvalitě zvuku a konstrukci mi stačí poslouchat pro stejný požitek na nižší hlasitost (subjektivní, ne tu hlášenou systémem).
- Kvalita při telefonování je dostatečná (testováno na klasickém úzkopásmovém GSM, takže je člověk rád, že mu je prostě rozumět).
- Navzdory pár nedostatkům svých peněz nelituji. Navíc dneska už stojí docela přijemně málo vzhledem ke kategorii, v níž jsou.
- ANC je docela slabé, slyším přes něj zvuky, které bych čekal, že budou odfiltrované (běžné projíždějící auto opodál). Myslím, že Sony WF-1000XM4 filtrovaly lépe, ale to bude i konstrukcí. Ve výsledku je to filtrování dostačující i ve vlaku plném lidí nebo na ulici plné tramvají a náklaďáků.
- Co hůř, ticho ve sluchátkách není absolutní ticho. Sluchátka generují šum. Při poslechu hudby to není slyšet, ale při tichu ano. Naštěstí se dá ANC v aplikaci zeslabit, což omezí ten šum na minimum. Ale je třeba k tomu vypnout adaptivní ANC (nicméně nezaznamenal jsem rozdíl ve funkčnosti adaptivního a plochého profilu ANC).
- Ta schopnost připojit se na dvě vysílací zařízení zároveň je ta nejotravnější blbost, co si mohli v Sennheiseru vymyslet. Mám je připojené k PC, sundám si je z hlavy, to nahodí jejich potřebu se připojit k něčemu jinému a hloupá televize si myslí, že je určitě divák v druhé místnosti chce připojit. Nechce. A vypnout to nejde. Musel jsem je "zapomenout" na té TV, aby se tam nepřipojovala automaticky.
- Kabel na drátové propojení sluchátek s vysílačem je trochu moc krátký.
- Sluchátka nemají klasický 3,5mm jack, ale 2,5mm variantu.
- Když jsou vypnutá, tak sluchátka přes kabel sice hrají, ale velmi špatně. Po zapnutí se kvalita dostane na úroveň zvuku při připojení přes modrý zub.
- Detekce nasazení sluchátek (tedy pauza hudby, když si sluchátka sundám) funguje na telefonu s Androidem celkem dobře, na PC o poznání hůř.
- Nejsem úplně nadšený z polstrování nadhlavníku. Je tam tvrdý trám, který není změkčený, a když si nastavím délku sluchátek tak, aby mi je nadhlavník dobře držel a nevisely mi na uších, tak mě po čas začne tlačit do hlavy.
- Ten propustný režim ANC není úplně dokonalý, je pohodlnější pro dobré porozumění třeba v obchodě je prostě sundat.
- Člověk se musí podívat dovnitř, aby poznal, jakou stranou na hlavu patří.
- Dotykové ovládání (jednoťuk, dvouťuk atp.) je trochu nespolehlivé, protože člověk těžko pozná, kam na tom povrchu vlastně má ťukat. Tím hůř při gestu "prsty k sobě" a "od sebe" (ovládání úrovně propustnosti ANC).
- Výrobci sluchátek by udělali lépe, kdyby si ty aplikace pro chytrá zařízení nechali dělat od někoho, kdo UX umí. Je špatná stejně jako ta od Sony.
Je to ušní klenot. Ta kvalita zvuku, co z nich leze je úchvatná. Mají své mouchy, to ne že ne. A je to o prioritách. Pokud vám jde o kvalitu zvuku a pohodlí při dlouhém nošení s nějakou základní možností ovládání bez sahání na vysílač, pak to je pro vás. Pokud pracujete na cirkulárce, sáhněte spíš po špuntech jako byly Sony WF-1000XM4. To samé doporučení, pokud nemáte při cestách prostoru nazbyt. To pouzdro je velké.
Mimochodem, taky nečekejte, že to ovládání ze sluchátek bude fungovat na všech zařízeních. Třeba naše TV Samsung (žadný strouhátko) na to nereaguje (ale to platilo i u těch Sony WF-1000XM4, co jsem měl předtím).