1000 gQuinua je známá pod českým názvem Merlík čilský nebo latinským Chenopodium quinoa. Rostlina bývá často zaměňována za obilovinu jedná se však o tzv.pseudoobilovinu.
Quinua je známá pod českým názvem Merlík čilský nebo latinským Chenopodium quinoa. Rostlina bývá často zaměňována za obilovinu jedná se však o tzv.pseudoobilovinu. Jednou z jejích výhod je že neobsahuje žádný lepek a je tak potravinou, kterou si s chutí mohou obohatit svůj jídelníček i celiaci tedy lidé dodržující bezlepkovou dietu nebo ji využít jako zpestření jídelníčku. Výbornou alternativou k doplnění potřebných živin může být taktéž pro vegetariány či vegany.
Quinua je plodina pocházející z oblasti peruánských And. Zde je pěstována již 5000 let. V dobách Inků byla druhou základní potravinou. Název quinoa znamená v jazyce Inků „matka zrna“, což vypovídá o postavení jaké quinoa u původních obyvatel Peru měla. Kolonizací byla potravina vytlačena a Evropané nahradili quinou klasickými obilovinami. V posledních letech po vzestupu poptávky po zdravé stravě zejména v Severní Americe a Evropě dochází opět k navracení plodiny do původních oblastí Jižní Ameriky kde stále vzrůstá její objem pěstování a vývozu.
Mletou quinou lze využít jako alternativu polohrubé mouky pšeničné. Užíváme při pečení, zahušťování omáček či polévek.
Jedná se o doplněk stravy. Není určeno jako náhrada pestré stravy. Nemá léčivé účinky. Nepřekračujte doporučenou denní dávku. Čtěte pozorně informace na etiketě nebo v příbalovém letáku.