Ovesné vločky obsahují rozpustnou složku vlákniny zvanou beta-glukan. Ta snižuje glukózu a odezvu inzulinu po jídle. Proto jsou ovesné vločky blahodárné pro diabetiky, nebo lidi s nerovnováhou cukru v krvi. Vláknina dále podporuje peristaltiku střev. Ovesné vločky jsou také bohaté na křemík. Křemík je minerál podílející se na tvorbě pojivové tkáně pokožky, nehtů a vlasů, kterým dodává pevnost.
Ovesné vločky jsou lehce stravitelné a syté a osvědčily se jako součást redukčních diet. Nachází se v nich lecitin, důležitý pro výživu nervů a vitaminy skupiny B, zmírňující stres. Ovesné vločky posilují i imunitní systém a znatelně snižují špatný cholesterol LDL. Ovesné vločky obsahují hodně vitaminu E a flavonoidy zvané avenantramidy, významné antioxidanty, které snižují hladinu cholesterolu a údajně slouží k prevenci rakoviny, především rakoviny tlustého střeva. Ovesné vločky jsou ideální k snídani.
Ovesné vločky jsou ceněné pro dlouhé zasycení. Jsou oblíbenou volbou všech lidí, kteří dbají na zdravý životní styl. Vločky jsou skvělé na přípravu kaší a musli. Výborně chutnají s řeckým jogurtem, semínkem, medem a ovocem.