Hmotnost 100 gBrusinky obsahují vitamíny A, B a C. Z prvků jsou brusinky bohaté na draslík, vápník, hořčík, fosfor, sodík, železo a v menším množství jsou zde zastoupeny nikl, chrom a jod.
Brusinky obsahují vitamíny A, B a C. Z prvků jsou brusinky bohaté na draslík, vápník, hořčík, fosfor, sodík, železo a v menším množství jsou zde zastoupeny nikl, chrom a jod. Vzhledem k vysokému procentu živin a obrovskému množství antioxidantů se brusinky řadí mezi tzv. super foods neboli superpotraviny. Vyznačují se velkým množstvím důležitých živin, jsou bohaté na vitamíny, minerály, blahodárně účinkují na imunitní systém a mají antioxidační účinky.
Sušené brusinky jsou chutným doplněním jídelníčku, dají se použít do kaší, jogurtů či nejrůznějších müsli mixů. Uplatní se také při přípravě nejrůznějších moučníků. Výborně se hodí k divočině a drůbeži, lze je přidat přímo k masu, nebo povařit v omáčce.
Dobře známé jsou antiseptické a antibiotické účinky brusinek na bakterie, které způsobují infekce močových cest, obzvláště na bakterii Escherichia coli. Ve srovnání s většinou antibiotik používaných k léčbě opakovaných infekcí dolních močových cest mají brusinky jednu velkou výhodu, nevyvolávají rezistenci bakterií, která je u antibiotik obvyklým jevem. Proto se zejména doporučují v případě chronické nebo recidivující infekce močového měchýře.