Brusinka je oblíbeným ovocem a lékem zároveň. Brusinky jsou výrazně červené bobulky, které lze jíst samotné. Můžete je znát jako velmi zdravou cukrovinku s léčivými účinky. Vyhubí bakterie v těle a zajistí tak zdravou střevní mikroflóru.
Sušené brusinky není potřeba tepelně upravovat. Jsou určeny především k okamžité spotřebě. Dají se použít do kaší jako sladidlo a náhrada běžného bílého cukru. Sušené brusinky je vhodné před konzumací namočit přes noc do vody. Tím se brusinky rehydratují a získají zpět svou čerstvou chuť.
Brusinky jsou protimikrobiální, protirakovinné, protizánětlivé, antioxidační, detoxikační, prospívají srdci, trávení a imunitě, působí jako lék na zánět močového měchýře a snižují tvorbu zubního kazu a ledvinových kamenů.
Obsahují vitamín B5, vitamín C, vitamín K, betakaroten, kyselinu listovou, vápník, železo, fosfor, mangan, selen, draslík, vlákninu a sacharidy.