Pekanové, 1000 gOřechy jsou úžasným zdrojem zdraví prospěšných látek, který můžete mít vždy po ruce, a zároveň výborně zasytí. Jsou zdravou a rychlou svačinkou, stačí si jen vybrat, které oříšky budou zrovna pro vaši rodinu ty pravé.
Ořechy jsou úžasným zdrojem zdraví prospěšných látek, který můžete mít vždy po ruce, a zároveň výborně zasytí. Jsou zdravou a rychlou svačinkou, stačí si jen vybrat, které oříšky budou zrovna pro vaši rodinu ty pravé. Všechny ořechy jsou dováženy přímo ze zemí původu a díky dobrým vztahům a fér jednání s dodavateli se často daří získat výhradní zastoupení přímo od farmářů a pěstitelů těch nejlepších oříšků a ovoce z celého světa.
Pekanové ořechy svůj původní název získali již od Indiánů díky tvrdosti své skořápky, kdy "pecan" znamená "ořech, k rozbití jehož skořápky je potřeba kámen". Strom, na kterém pekanové ořechy rostou, se jmenuje ořechovec pekanový. Najdeme ho na plantážích na jihu severní Ameriky a Mexiku. Dorůstá do výšky až 50 metrů, plodit začíná přibližně po dvaceti letech a může se dožít i více než 300 let.
Pekanové ořechy jsou u nás méně známé. Velmi oblíbené jsou však v Anglii, kde se používají podobně jako vlašské nebo lískové ořechy a pečou se z nich luxusní koláče. Obsahují také více antioxidantů než většina ostatních ořechů, díky kterým zpomalují stárnutí a zabraňují poškození buněk volnými radikály. Přirozená tvorba antioxidantů může v našem těle s přibývajícím věkem slábnout, a tak je vhodné ji pravidelně doplňovat ve stravě.
Antioxidanty mají navíc protizánětlivé účinky, takže mohou být vhodným doplňkem stravy pro posílení imunity a boji s bacily, kterých je v dětských kolektivech nepočítaně. Skvělou zprávou je, že pekanové ořechy mají velmi nízký glykemický index. Nezpůsobují prudký nárůst cukru v krvi a jsou tak vhodné i pro lidi s cukrovkou a při low carb dietě, pokud se snažíte vy nebo partner dostat do formy.
Pekany jsou vzdálenými příbuznými našich vlašských ořechů. Na rozdíl od nich však nebývají hořké. Mají jemnou nasládlou až karamelovou chuť.