Použití Saturejky v kuchyni je široké a hodí se do masitých pokrmů, jídel z luštěnin, zeleninových pokrmů, salátů, polévek, omáček a pomazánek. Bylinka je nedílnou součástí provensálského koření. Recepty se Saturejkou dohledáte na internetu a inspirovat se můžete i různými videonávody. Koření Saturejka není v Česku tolik rozšířené, ale je součástí středomořské kuchyně na Balkáně, v Itálii a ve…
Použití Saturejky v kuchyni je široké a hodí se do masitých pokrmů, jídel z luštěnin, zeleninových pokrmů, salátů, polévek, omáček a pomazánek. Bylinka je nedílnou součástí provensálského koření. Recepty se Saturejkou dohledáte na internetu a inspirovat se můžete i různými videonávody. Koření Saturejka není v Česku tolik rozšířené, ale je součástí středomořské kuchyně na Balkáně, v Itálii a ve Francii. Traduje se, že Saturejka nošená ve váčku posiluje mysl.
Saturejka se stala oblíbenou bylinou starých Římanů, kteří ji používali jako afrodiziakum, vyráběli z ní ocet a dochucovali s ní omáčky. Saturejka dorůstá výšky až 50 cm a daří se jí na slunných a skalnatých stráních v oblastech Černého moře, jižní Evropy a východního Středomoří. Lodyha ve spodní části dřevnatí a vyrůstají z ní až 3 cm podlouhlé listy tmavě zelené barvy. Bylina kvete od července do září drobnými fialovými až bílými květy. Nať se sbírá v období květu a následně se suší a drtí.
Důležité upozornění: Jedná se o doplněk stravy. Není určeno jako náhrada pestré stravy. Nemá schválené léčivé účinky. Nepřekračujte doporučenou denní dávku. Čtěte pozorně informace na etiketě nebo v příbalovém letáku.