+ malé rozměry
+ rychlonabíječka
+ 3 bodový LED ukazatel stavu kapacity aku
+ cena
+ celkem tichý chod
+ větší možnosti nastavení momentu (spíše až zbytečné na kombinovaný šroubovák)
- za největší zápor považuji nepříjemné škubání motoru do strany při každém rozjezdu a hlavně zastavení, což je problém, když potřebujete přesně navrtat dosti malé otvory.
- poněkud horší vyváženost a tím dlouhodobější práce s akučkem není zrovna příjemná
- oproti staršímu 14,4V modelu citelně slabší osvětlení pracovní plochy
- trochu pomalejší rychlonabíjení u 12V baterie (základní baterie 2Ah na 100% = 35min.)
- poněkud tužší chod dvojité pojistky při výměně aku
- obrovská velikost kontrolky na nabíječce aku a tím i její svit (ještě, že výrobce nenapadlo tam nacpat modrý mor, ale použil aspoň příjemnější zelenou)
Po více jak 10 letém spokojeném poměrně častém používání modelu Bosch GSB 14,4-2-Li jsem šel automaticky opět do Bosch a zvolil kombinovaný šroubovák opět ze stejné řady GSB, čili s příklepem a to GSB 12V-30, kvůli jeho papírovým parametrům. Šel jsem do něj hlavně kvůli jeho menším rozměrům, celkové menší hmotnosti a hlavně rychlonabíječce doufaje v ještě pohodlnější dlouhodobější práci, ale pocity jsou spíše smíšené a práce s akučkem je spíše horší. Kombinovaný šroubovák je sice skoro o půl kila lehčí, ale je poněkud citelně nevyvážený, i když používá T konstrukci a motor navíc vždy při rozjezdu a hlavně zastavení až nepříjemně škubne, což ze staršího modelu akučka vůbec neznám a to má rovněž brzdu a skoro stejné otáčky. Osvětlení pracovní plochy je také citelně slabší, asi méně výkonější LED. Rychlonabíječka je sice o něco pomalejší, než jsem byl zvyklí (20 minut), ale to je dáno tím, že základní baterie mají o trošku větší kapacitu, čili 2Ah. Předešlí model akučka 14,4V používal baterie s menší kapacitou 1.3Ah, proto kratší čas nabíjení, ale i přes toto rychlonabíjení fungují dobře dodnes. Snad nový model akučka GSB 12V-30 vydrží spolehlivě fungovat aspoň polovinu toho, co ten 14,4V starší model, který u mě dodnes funguje dokonce na původní pár baterií přesně už 14 rokem, čili elektronická ochrana baterií u Bosch funguje perfektně a celkově to o dřívější kvalitě ručního nářadí ledacos vypovídá. Nicméně tento nový model je pro mne spíše zklamáním a bude sloužit pouze na hrubější práci. Na jemnější zůstanu u starého modelu a pokud doslouží poohlédnu se již raději u konkurence.