Brandy
Destilovaný nápoj, který se vyrábí z vinné révy. Vyznačuje se svěží ovocnou chutí, která závisí na tom, z jaké oblasti vinná réva pochází. Koňak je nejznámějším typem brandy, jenž musí pocházet z francouzské vinařské oblasti Cognac. Dalším proslulým vinným destilátem je armaňak, který vznikl v jihozápadní Francii. Brandy se hojně produkuje také v Řecku či Arménii.
Jak se brandy vyrábí?
Proces výroby jednotlivých brandy se liší. K výrobě koňaku se používá bílé vinné odrůdy Ugni Blanc, Folle Blanche či Colombard. Hrozny se rozdrtí a nechají prokvasit. Dvojí proces destilace přidá koňaku na jeho chuti a obsah alkoholu vystoupá až na 70 %. Při následném zrání se obsah alkoholu postupně snižuje. Armaňak se vyrábí ze směsi bílých hroznů a destiluje se pouze jednou. Pravý armaňak má domov v oblasti La Bastide d'Armagnac. Oba nápoje odpočívají v dubových sudech. Podle etikety tak můžete snadno poznat dobu zrání. Koňak i brandy se hodí pro různé významné události nebo jako luxusní dárek.
Doba zrání koňaku a armaňaku
Koňak
- VS (very special) – Doba zrání koňaku v dubových sudech nejméně dva roky.
- VSOP (very superior old pale) nebo Réserve – Doba zrání musí být nejméně čtyři roky v dubových sudech.
- XO (extra old) – Velmi vyzrálý koňak, který zraje nejméně deset let.
Armaňak
- Three Star (Tři hvězdy) – Zraje v sudu minimálně 1 rok.
- V.O., V.S.O.P., Réserve – Minimální stáří zrání v sudu jsou 4 roky
- Extra, Napoleón, X.O., Vielle Réserve – Doba zrání je minimálně 5 let.
- Ročníkový – Obzvlášť zralé armaňaky ročníků od roku 1900 až po rok 1990
Hlavní producenti brandy a koňaku
- Francie – Městečko Cognac je kolébkou nejznámější brandy. Musí také splňovat velmi přísná kritéria stanovaná BNIC (Bureau National Interprofessionel du cognac).
- Arménie – Brandy se vyrábí z hroznů vinné révy rostoucí v údolí pohoří Ararat.
- Řecko – Nejznámější brandy je Metaxa, která se vyrábí ze sluncem vysušených vinných hroznů.
Nejznámější značky brandy
- Hennessy – V roce 1765 tuto francouzskou značku založil Richard Hennessy. Společnost produkuje několikaleté koňaky pocházející výhradně z oblasti Champagne. Aroma obsahuje dubové tóny, které přecházejí do oříškového nádechu. Chuť doplňuje lehce květinové prvky s nádechem bobulového ovoce a špetkou vanilky.
- Metaxa – Zraje minimálně tři roky v dubových sudech. V poslední fázi výrobního procesu se destilát míchá s archivními ročníky muškátových vín s přidáním směsi bylin. Následně zraje dalšího půl roku. Počet let zrání Metaxy se označuje hvězdičkami na etiketě. Metaxa je vhodným destilátem pro míchané nápoje a koktejly.
- Martell – Francouzská značka Martell byla založena roku 1715. Vyrábí klasické a elegantní koňaky podle francouzských receptur a pouze z lokálních surovin. Svěží a příjemná ovocná chuť je vhodná nejen jako digestiv, ale také si jej můžete vychutnat v lahodném koktejlu.
- Courvoisier – Koňaky Courvoisier rovněž pochází z Francie. V pálence můžete cítit vůni meruněk, hrušek nebo kombinaci pomerančů s čokoládou. Jemná struktura s dlouhým chuťovým zakončením je vhodná k příjemnému vychutnávání v koňakové sklence.
A co vaječný koňak?
Vaječný koňak neboli ajrkoňak není přímo koňakem, ale řadí se mezi likéry. Vyrábí se tradičně z mléka, šlehaných vajec, cukru a smetany, do které se přidávají alkoholické nápoje. Zpravidla jde o brandy, rum, whisky nebo bourbon. Alkohol, který byl do sladké šlehané směsi přidáván, byl ve své době poměrně drahý a proto si jej mohli dopřát jen bohatí lidé, stejně tak jako koňak. Vaječný koňak je oblíbený především v zimní sezóně a je synonymem vánočních svátků. Připravuje se po celém světě a je vhodný také k přípravě kávy, dezertů a dalších sladkých jídel.























































