Formy na pečení
Využijete je k přípravě rozličných sladkých i slaných druhů pečiva nebo dezertů v troubě – mimo jiné například vánočních nebo velikonočních. Formy se liší nejen tvarem, ale i materiálem, který ovlivňuje přípravu formy i samotný průběh pečení. Primárně jsou určeny do trouby, ale vybrat lze i provedení vhodné do mikrovlnné trouby, případně do mrazáku pro přípravu makronek nebo pralinek. Pokud plánujete formu mýt v myčce, je třeba vybrat vhodné provedení, aby se nepoškodila.
Jaké tvary forem lze pořídit?
Univerzální formy – Mají zpravidla jednoduchý kulatý nebo hranatý tvar a dají se použít na širokou škálu receptů.
Formy na bábovku – Mají charakteristický kruhový tvar s komínkem uprostřed, který zajišťuje rovnoměrné propečení i ve středu těsta.
Formy na bagety – Jsou podlouhlé a často perforované, aby kůrka byla po upečení křupavá.
Formy na beránka, slepici, vajíčko nebo zajíce – Používají se zejména na Velikonoce. Pečivo v těchto formách mívá tvar symbolizující sváteční motiv.
Formy na biskupský chléb – Mají podlouhlý tvar podobný srnčímu hřbetu, ale bez zvlněného profilu.
Formy na cukroví nebo čokoládu – Bývají vícečetné a umožňují najednou připravit několik menších tvarů.
Formy na donuty – Mají kulaté tvary s otvorem uprostřed, což umožňuje upéct koblihy bez smažení.
Dortové formy – Často se vyrábějí s odnímatelným dnem nebo bočním otevíráním, aby šel dort snadno vyjmout bez poškození.
Formy na chléb a vánočku – Jsou podlouhlé a hlubší, určené pro kynutá těsta.
Formy na koláče a tartaletky – Bývají mělké s vroubkovaným okrajem, někdy s odnímatelným dnem pro snadnější servírování.
Formy na lívance nebo volská oka – Mají plochý tvar a jsou určeny k rychlé tepelné úpravě bez vysokého okraje.
Formy na makronky a muffiny – Mají kruhové jamky s menším objemem, často jsou dostupné v silikonovém provedení.
Formy na panettone – Jsou vysoké a kulaté, určené pro italské vánoční kynuté pečivo.
Srdcové formy – Využívají se na dorty nebo koláče při zvláštních příležitostech.
Formy na srnčí hřbet – Mají typický zvlněný tvar a využívají se jak na sladké, tak slané pečení.
Z jakých materiálů mohou být formy vyrobeny?
Hliníkové formy – Jsou lehké a dobře vedou teplo, což napomáhá rovnoměrnému propečení. Na druhou stranu se mohou snadno deformovat a nejsou vždy vhodné do myčky.
Keramické formy – Nabízejí rovnoměrné sálání tepla a často mají elegantní vzhled, díky čemuž je lze využít i k servírování. Jsou ale křehké a delší dobu se nahřívají.
Kovové formy – Rychle reagují na změnu teploty, ale mohou podléhat korozi, pokud nejsou chráněny vrstvou smaltu nebo teflonu.
Litinové formy – Jsou těžké, odolné a vhodné pro pomalé pečení. Dobře drží teplo, ale vyžadují pravidelnou péči proti rezivění.
Ocelové formy – Bývají pevné a mechanicky odolné, často disponují nepřilnavou povrchovou úpravou. Hodí se na pečení hutných těst.
Papírové formy – Jsou určeny na jednorázové použití. Nejčastěji se používají na muffiny, cukroví nebo vánoční pečivo.
Porcelánové formy – Bývají těžší, elegantní a často vhodné i do myčky. Jsou však náchylné na prasknutí při nárazu.
Silikonové formy – Jsou pružné, nepřilnavé a velmi snadno se s nimi manipuluje. Vhodné jsou i do myčky nebo mrazáku.
Skleněné formy – Umožňují sledovat propečení ze všech stran, dobře drží teplo, ale jsou křehké a při rychlé změně teploty mohou prasknout.
Smaltované formy – Snadno se čistí, jsou odolné vůči kyselinám z těsta a méně podléhají připékání.
Teflonové formy – Mají nepřilnavý povrch, což zjednodušuje přípravu formy a vyklápění, ale je třeba je chránit před poškrábáním kovovými nástroji.















































