Formy na beránky
K Velikonocům neodmyslitelně patří sladký pečený beránek. Peče se ve formě, která může být z kovu, keramiky nebo třeba silikonu. Každý materiál vyžaduje jinou teplotu a jiný styl pečení. Měl by být kvalitní, dobře tepelně vodivý, aby se beránek dostatečně upekl i uvnitř. Na velikonoční pečení se může hodit i forma na pečení ve tvaru zajíce.
Forma na beránka podle počtu dílů
- Jednodílná – Z jedné strany je tělo a hlava beránka, z druhé je rovná plocha. Hotový beránek se na podnos pokládá naležato.
- Dvoudílná – Existují také formy dvoudílné, které pomohou vytvořit beránka jak z přední, tak ze zadní strany.
Materiál formy
- Silikonová forma na beránka – Nemusí se vymazávat a je velmi lehká. Beránek jde z formy lehce vyklopit. Vydrží však jen určité teploty a kvůli stabilitě se vkládá do kovového podstavce.
- Keramická forma na beránka – Velmi dobře vede teplo a vydrží i vysoké teploty. Také se dobře umývá, drží stabilně a má vysokou životnost. Musí se však vymazávat a je těžká.
- Kovová forma na beránka – Dobře vede teplo a některé druhy není třeba vymazávat. Oproti keramické formě navíc nehrozí rozbití pádem. Nevýhodou je, že může dojít k poškrábání a vydrží jen určité teploty.

























