Termomísy a termohrnce
Slouží k uchování teploty hotových pokrmů – pomáhají udržet jídlo teplé několik hodin bez nutnosti ohřevu, případně uchovat studené pokrmy při nízké teplotě. Termomísy i termohrnce lze využít nejen doma, například při grilování, ale i na převoz jídel, například do práce, na piknik nebo na cesty. Oba typy nádob využívají termoizolační vrstvy – vzduchové nebo vakuové – které zpomalují únik tepla. K přepravě většího množství hotových pokrmů jsou praktičtější jídlonosiče.
Jak se vyznat v materiálech?
Plastové termomísy a termohrnce – Jsou lehké, levnější a vhodné pro každodenní domácí použití. Kvalita izolace závisí na tloušťce materiálu a konstrukci. Nehodí se pro vkládání velmi horkých pokrmů (například přímo z trouby), pokud výrobce nestanoví jinak.
Nerezové termomísy a termohrnce – Nabízejí lepší izolační vlastnosti, vyšší hygienu i delší životnost. Snadno se čistí, neabsorbují pachy a jsou mechanicky odolné. Díky vyšší hmotnosti jsou také stabilnější.
Kombinované termomísy a termohrnce – Využívají dobré vlastnosti obou materiálů – robustnost nerezu a nižší hmotnost plastového obalu.
Objemové varianty podle použití
Objemy termomís a termohrnců se obvykle pohybují v rozmezí 0,5 až 5 litrů. Objem do 1 litru se hodí na omáčky, polévky nebo menší porce pro jednotlivce. 2–3 litry jsou univerzální velikost pro většinu běžných domácích potřeb – na hlavní jídla, guláše nebo přílohy pro několik osob. Velké modely, například s objemem 5 l, využijete na rodinné oslavy, přenášení větších množství jídla nebo při vaření na více dní dopředu.
Další praktické prvky
Termomísy a termohrnce s úchyty – Usnadňují přenášení, zvláště u větších objemů a při manipulaci s horkým jídlem.
Termomísy a termohrnce vhodné do myčky – Mytí v myčce se většinou týká vnitřních nádob. U izolačních plášťů je vhodné sledovat doporučení výrobce, aby se nepoškodila tepelná izolace.
Co se může hodit místo termohrnce?
Chladicí boxy a tašky na jídlo – Využití najdou při kempování, výletech, grilování na zahradě nebo pikniku v přírodě. Uvnitř boxu nebo tašky je izolační vrstva, která zabraňuje průniku tepla dovnitř a tím udržuje uložené potraviny, nápoje nebo i léky v chladu.
Termoboxy – Představují profesionální nádoby na převoz většího množství pokrmů, obvykle s robustní izolační vrstvou a pevným víkem. Udrží teplotu i několik hodin během přepravy většího množství jídel, často i víceporcových gastronádob.















































