Levné pasírovače
Poslouží k jemnému oddělení dužiny od slupky, semínek a vláken u ovoce i zeleniny. Základem je systém vyměnitelných disků s různou hrubostí otvorů, které jsou určeny pro různé druhy zeleniny a ovoce. S nejjemnějšími zpracujete například rajčata, banány a další měkké suroviny. Střední pak slouží na kořenovou zeleninu nebo jablka, to nejhrubší pro brambory a luštěniny. Většina běžných modelů je vhodná do myčky, což výrazně zjednodušuje údržbu. Pasírovače díky mechanismu představují efektivnější alternativu cedníků a sít.
Ruční vs. elektrické pasírovače
Ruční pasírovače – Jednoduše se používají a nevyžadují žádné elektrické napájení. Díky kompaktním rozměrům je snadné je uložit a použít i na malé dávky. Jsou ideální na přípravu domácích marmelád, ovocných a zeleninových pyré, polévek nebo omáček.
Elektrické pasírovače – Výrazně šetří námahu u většího množství surovin. Zvládají tvrdší suroviny, jsou ale objemnější, složitější na údržbu a také výrazně dražší. Dobře se hodí pro ty, kdo pasírují častěji a ve větším objemu, například při domácím zavařování.
Který materiál zvolit?
Nerezové pasírovače – Jsou pevné, odolné proti korozi i kyselinám v ovoci a zelenině, nepřejímají pachy a snadno se čistí.
Plastové pasírovače – Bývají lehké a levnější. Plast se často používá u menších ručních modelů, zejména na nádobu a držadla. Z umělé hmoty však může být i mechanismus. U velmi kyselých surovin se může časem objevit zabarvení nebo pohlcování pachů. Běžné užívání snášejí bez problému, ale při dlouhodobém zatěžování může docházet k deformaci nebo praskání.
















































