Odstředivky na salát
Slouží k důkladnému osušení omytých listů – ať už salátu, špenátu nebo bylinek. Díky rychlému odstřeďování voda zůstane ve vnější nádobě, zatímco listy uvnitř zůstanou křehké a suché, připravené k dochucení. Většina modelů je složena z mísy, košíku a víka s pohonem – některé modely mají části vhodné do myčky (nejčastěji mísa a košík). U víka je třeba počítat s tím, že pohonný mechanismus může vyžadovat ruční mytí.
Klasické vs. elektrické odstředivky
Klasické odstředivky – Otáčejí se buď klikou, nebo pomocí pístového mechanismu, který se ovládá stlačením. Jsou jednoduché, skladné a plně dostačující pro běžné použití. Jejich výhodou je, že nejsou závislé na elektřině, a tak je lze použít kdekoli.
Elektrické odstředivky – Fungují podobně, ale bez nutnosti ručního pohonu. Jsou vhodné zejména při častém zpracování většího množství salátu, zejména ve velkých domácnostech. Na druhou stranu zabírají více místa a jejich údržba bývá o něco náročnější – elektrickou část nelze ponořit do vody. Obvykle se napájejí pomocí nabíjecí baterie, kterou nabijete USB kabelem.
Plastovou, nebo kovovou?
Plastové odstředivky – Jsou lehké, cenově dostupné a často v nabídce v různých velikostech i barvách. Dobře se hodí pro běžné domácí použití. Je ale potřeba vybírat kvalitní, zdravotně nezávadný plast, který nepřejímá pachy a odolává opotřebení při odstřeďování.
Nerezové odstředivky – Bývají robustnější a odolnější. Hodí se do kuchyní, kde se počítá s intenzivnějším používáním nebo kde se klade důraz na snadné čištění – kvalitní nerezové mísy snesou i myčku a nemají tendenci absorbovat pachy. Vnitřní košík však i u těchto modelů bývá plastový kvůli nízké hmotnosti a pružnosti materiálu.

















