Elektrické vařiče
V kuchyni nahradí vestavnou varnou desku. Jejich výhodou je skladnost a jednoduchá přenositelnost. Proto se hodí spíše do méně početné domácnosti a do míst s minimem prostoru. Oproti varné desce však není tolik estetický. Vařič na elektřinu nevyžaduje přípojku plynu, ani plynovou bombu, stačí jej připojit do zásuvky.
Velikost
- Jednoplotýnkový elektrický vařič – Jedna plotýnka se hodí na vaření jídla v jednom hrnci a příležitostné vaření. Je také snadno přenositelný, takže ho můžete pravidelně brát třeba na chatu nebo zahradní party.
- Dvouplotýnkový elektrický vařič – Hodí se do menší kuchyně. Možnost vaření na dvou plotýnkách současně vám ušetří čas. Je však méně kompaktní a o něco hůře přenositelný.
Alternativy
- Indukční vařič – Nejbezpečnější a nejúspornější typ vařiče. Teplo totiž produkuje pouze v místě kontaktu s nádobím s dnem z vhodného materiálu. Po přemístění hrnce téměř ihned chladne. Jeho pořizovací cena však bývá nejvyšší.
- Sklokeramický vařič – Vzhledově podobný jako indukční vařič, ale využívá jinou technologii. Pod sklokeramickou deskou se nahřívají topné spirály, které vydávají teplo nezávisle na tom, zda je na plotýnkách položené nádobí. Vzniká tak více zbytkového tepla, sklokeramické vařiče však bývají levnější.
- Litinový vařič – Nejlevnější a již starší typ elektrického vařiče. Jeho nevýhodou je pomalejší zahřívání plotýnek, regulace teploty a následné chladnutí. Vhodný je na občasné použití například na chatu.
























