Elektrické sporáky
Spojuje troubu s elektrickou varnou deskou, není tedy nutné mít přípojku plynu. Jednoduše se ovládá a nabídne spoustu funkcí a režimů vaření. Elektrická trouba má oproti plynové spoustu výhod. V první řadě lépe reguluje teplo, takže se bude pokrm opékat více rovnoměrně a není nutné ho stále otáčet. Další výhodou je velký výběr doplňkových vlastností a přednastavených programů. Elektrická trouba může být horkovzdušná, parní nebo například disponovat funkcí grilu.
Proč si pořídit elektrický sporák?
Výhody
- Není třeba přípojky plynu
- Výběr z více typů varných desek
- Spoustu funkcí a programů
- Snadná údržba a funkce automatického čištění
Nevýhody
- Může být energeticky náročnější
- Elektrická trouba lépe reguluje teplo
Typy varných desek
- Indukční sporák – Indukční deska ušetří energii při vaření. Teplo totiž produkuje pouze v místě kontaktu s nádobím pomocí elektromagnetické indukce. Je však třeba speciálního nádobí s feromagnetickým dnem.
- Sklokeramický sporák – Sklokeramika je levnější než indukce a designově vypadá velmi podobně. Funguje však odlišně. Zahřívá celou plotýnku, takže vzniká spoustu zbytkového tepla, proto je méně úsporná. Není však potřeba speciálního nádobí.
- Litinový sporák – Starší typ desek, který má nejnižší pořizovací cenu, ale je energeticky nejnákladnější. Vystouplé plotýnky se také hůře čistí.















































