Zeláky
Jsou určeny k především ke kvašení domácího zelí nebo okurek. Může se ale použít také k nakládání dalších druhů zeleniny, utopenců a ryb. Díky vodnímu žlábku okolo víka do nakládacího hrnce neproniká vzduch, což zajišťuje optimální podmínky pro kvašení. Pro případ, že se s původním něco stane, lze pořídit náhradní víko, musí ale na váš zelák přesně pasovat. Ke kvašení je třeba přidat kuchyňskou sůl.
Keramický, nebo plastový?
- Keramické zeláky – Představují tradiční volbu, která má výhodu ve vysoké odolnosti vůči kyselému prostředí, stabilitě teploty a kvalitní ochraně vůči světlu. Keramika také neovlivňuje chuť fermentovaných potravin. Jejich vyšší hmotnost a křehkost při manipulaci ale může být nevýhodou.
- Plastové zeláky – Jsou lehčí, levnější a méně náchylné na poškození při přenášení. U plastu je ale potřeba dbát na to, aby byl určený pro potraviny a odolný vůči kyselinám vznikajícím při kvašení, jinak by mohl ovlivnit chuť nebo bezpečnost výsledného produktu.
Jaký objem zeláku zvolit?
Objem zeláku je třeba vybrat podle vaší spotřeby zelí – do hrnce o objemu 10 l se vejde asi 8 kg zelí. Průměrná porce kvašeného zelí váží kolem 100–150 gramů. Pokud si dáte zelí jednou týdně, sníte za rok přibližně 5–8 kilogramů na osobu. Čtyřčlenná rodina tedy při běžné spotřebě může spotřebovat zhruba 20–30 kilogramů za rok. Jestliže zelí jíte častěji (například 2–3× týdně nebo ho používáte i do vaření, např. do polévek, příloh nebo zapékaných jídel), roční spotřeba se snadno zvýší na 40–60 kilogramů pro celou domácnost. Může se vám tedy hodit i zelák o objemu 15 l, 20 l nebo 30 l.















































