Recenze Ty chladné oči - Scarlett Wilková (čte Dagmar Čárová)

Válka hraje s lidmi krutou šachovou partii, pěšáci se promíchají, na barvě uniformy tolik nesejde. Během nacistické okupace Smolenska se setkají okouzlující ruská dívka Neonila a český mladík Emil. Když se spolu po válce usadí v Československu, vznáší se nad nimi stigma kolaborace.

Shrnutí recenzíVygenerováno na základě 7 recenzí pomocí Seznam AI

Kniha přináší silný a poutavý příběh, který čtenáře vtahuje do historických událostí a emocionálních osudů. Recenze vyzdvihují její schopnost zpracovat málo známá témata a poukázat na složitost lidských rozhodnutí. Pro čtenáře hledající hlubší pochopení historie a lidských osudů je kniha vhodnou volbou.

• Zajímavé a poučné zobrazení historických událostí
  • Emocionálně silný a napínavý příběh
  • Autorka vtahuje čtenáře do děje
  • Zpracování témat, o kterých se málo mluví
  • Poutavé a rychle čitelné
  • Někteří čtenáři by uvítali hlubší prozkoumání problematiky Slezska, Polska a Ukrajiny

banskyvaclav4. července 2025

Úžasně popsané období od války až po revoluci.

Tuto knihu bych dal do škol jako povinou četbu.

Registrovaný uživatel23. srpna 2023

Zajímavé a z historického hlediska i poučné čtení. Hlavně pro ty, kteří si myslí, že život a názory na něj mohou být jen černo-bílé.

Registrovaný uživatel24. července 2023

Výborná kniha, přečteno na jedno otevření. Autorka mě vtáhla do děje. Bylo zajímavé sledovat osudy Neonily i jejího muže. Okolnosti jejich životů byly těžké , museli se přizpůsobit, jejich volby neměly dobrá řešení. Vše ovlivňovala válka, ideologie...Později je provázely stále obavy z prozrazení minulosti . Lidí , kteří měli v něčem podobný osud jistě žilo u nás víc, jen se o tom nepsalo, nemluvilo. Autorka "vytáhla " na světlo zajímavé téma.

Registrovaný uživatel9. června 2023

Zajímavé, z prostředí o kterém se moc nemluvilo

Nevím,zda kde o zápor díla.Libilo by se mi, aby autor ještě více "zabrousit" do problematiky Slezská, Polska a dnešní Ukrajiny

Velice dobrý román, někdy až mrazivý.

Varianta e-kniha
Registrovaný uživatel16. května 2023

hezká kniha

Registrovaný uživatel4. května 2023

Knihu jsem přečetla za jediný večer.

Varianta e-kniha
Registrovaný uživatel27. dubna 2023

Paní Wilkova mě nepřekvapila- úžasně napsaný příběh, její reportáže a knihy mám moc ráda.Dekuji za její humanitu a knihu plnou emocí, napětí a naděje.