solidní poměr cena výkon, dostatečný rozsah pro běžné focení

zoom na opačnou stranu než Canon
Cena
Rozsah zoomu
Zpracování a materiály
Velmi měkká kresba. Je to ale daň za univerzálnost. Rozsah zoomu je extrémní, nelze tedy čekat že bude kvalita kresby srovnatelná s primárními skly.
Velmi výrazná chromatická aberace. Dá se říci že mě její míra nepříjemně překvapila. Používám většinu objektivy které mají tuto vadu značně potlačenou, tak na to nejsem zvyklý.
Manuální ostření se vysloveně nepovedlo. Ostřící kroužek má v manuálním režimu extrémně krátký chod, který při nižší hloubce ostrosti, např. na delších ohniscích v podstatě znemožňuje ruční ostření. Vzhledem k tomu že ostřím z 90% ručně je to pro mě asi největší výtka tomuto kompromisnímu objektivu.
Vzhledem k tomu že za cenu jednoho průměrného objektivu dostáváme v kompaktním těle objektiv, který v sobě sdružuje 3 - 4 objektivy, tak dávám 3 hvězdičky a určitě si najde své uživatele, kteří budou nadšeni jeho univerzálností a velikostí. Ovšem pro profesionální práci bych ho vzhledem k uvedeným záporům nedoporučil.
Výborná optika, rychlá reakce při zaostřování, velmi dobré pro videozáznam. Stabilizátor nemá chybu. Nahradí více dříve užívaných objektivů, což je velikým kladem při celodenním používáním brašny.
Jsem velmi spokojen.
Objektiv s vynikajícím rozsahem, skvělý poměr cena-výkon
Výborný univerzální teleobjektiv především na cesty i pro každodenní použití