Luštěniny, hmotnost 7 gZelenoluský fazol s velmi tenkými lahůdkovými lusky bez vnitřní pergamenové vrsty. Jedna z nejdelikátnějších francouzských odrůd, chuť těchto lusků nejlépe vynikne, když je podusíme na másle a jemně osolíme.
Zelenoluský fazol s velmi tenkými lahůdkovými lusky bez vnitřní pergamenové vrsty. Jedna z nejdelikátnějších francouzských odrůd, chuť těchto lusků nejlépe vynikne, když je podusíme na másle a jemně osolíme. Špetka muškátového oříšku a pár kapek citronu „zakulatí“ výsledné dílo. Fazol obsahuje mnoho draslíku, fosforu, vápníku, hořčíku, jódu, dále pak sodík a železo. Z vitaminů pak zahrnují riboflavin - B2, cennou kyselinu listovou (jedna porce vařené fazole pokryje zhruba doporučenou denní dávku kyseliny listové pro dospělého člověka), provitamin A, vitamin E a C, karoten a především pak vlákninu. Součástí fazolí je také až 30% kvalitních rostlinných bílkovin. Je důležité upozornit, že fazol obsahuje v plodech jedovatý fasin, což je jedovatá bílkovinná látka a toxoalbumin. Otrava po konzumanci syrových bobů se projevuje zvracením, prudkými křečemi, průjmem a cirkulačním kolapsem.