Mrkev, hmotnost 2,5 gMrkev obecná obsahuje vlákniny, antioxidanty a vitaminy, například beta-karoteny, jenž způsobují červenou barvu kořene a jsou důležité při ochraně lidské kůže proti poškození nadměrným sluněním. Má i léčebné účinky, používá se při močových kamenech, revmatických zánětech kloubů, ischemické chorobě srdeční, šerosleposti, jako močopudný a projímavý prostředek.
Mrkev obecná obsahuje vlákniny, antioxidanty a vitaminy, například beta-karoteny, jenž způsobují červenou barvu kořene a jsou důležité při ochraně lidské kůže proti poškození nadměrným sluněním. Má i léčebné účinky, používá se při močových kamenech, revmatických zánětech kloubů, ischemické chorobě srdeční, šerosleposti, jako močopudný a projímavý prostředek. Podporuje vylučování cholesterolu z těla, snižuje rozvoj rakoviny. Velmi kvalitní kořeny se získají pěstováním na hrůbcích nebo v hluboce prokypřených půdách. Mrkev obecná vyžaduje lehčí až střední, dostatečně hlubokou, dobře zpracovanou půdu. Na mělké nebo na podzim nedostatečně prokypřené půdy reaguje mrkev nevzhlednými, často rozvětvenými kořeny. Nesnáší čerstvé organické hnojení, pěstuje se převážně v druhé trati.