Refraktometr je vhodný k učerní obsahu vody v medu. Měří cukernatost. Med k měření musí být čirý a tekutý. Refraktometr představuje optický přístroj, který pracuje na principu lomu světla.
Refraktometr je vhodný k učerní obsahu vody v medu. Měří cukernatost. Med k měření musí být čirý a tekutý. Refraktometr představuje optický přístroj, který pracuje na principu lomu světla. Přístroj je vybaven automatickou teplotní kompenzací, a proto nemusíte refraktometr při mírné změně teploty seřizovat.
Na první pohled vypadají optické refraktometry stejně, ale jejich odlišnosti spočívají pouze v optické části. Každý typ má zabudovanou vlastní speciální stupnici, na níž se veličina přímo odečte, nebo ji musíte odvodit ze stupnice s fyzikálními jednotkami.
Měření je jednoduché. Na zešikmený skleněný hranol kápnete několik kapek kapaliny, přiklopíte průsvitné víčko, aby se kapalina rozprostřela po hranolu. Pak namíříte hranol proti světlu a podíváte se do okuláru. Refraktometr využívají potravináři, ale i včelaři. Ve výsledné fázi se stanoví kvalita medu.