Zahraniční hudba Recenze Ôsmy svetadiel - Elán

Recenze Ôsmy svetadiel - Elán

Elán je slovenská pop-rocková hudební skupina, v čele s baskytaristou a zpěvákem Jozefem „Jožem“ Rážem. Založena byla roku 1968 další výraznou osobností slovenské hudby, Václavem „Vašem“ Patejdlem, který dlouhou dobu tvořil s Rážem nerozlučnou dvojici. Jejich první album Ôsmy svetadiel vyšlo 1. října 1981.

Registrovaný uživatel25. ledna 2022

První album Elánu s bonusy, které měly být součástí druhého alba, ale které nikdy nevyšlo. Některé bonusové písničky vyšly pouze na SP deskách. Při poslechu v reedici vydaného alba jsem si připomněl začátky jedné z nejúspěšnějších československých skupin.Album obsahuje nadčasové písničky, ke kterým se posluchač rád vrátí i po letech.

Registrovaný uživatel19. ledna 2022

Verze - 2 CD vydání 2021 (40th Anniversary Edition) Velmi zajímavé bonusy z druhého CD - dosud nevydané původní verze některých skladeb z prvního alba, ale zde nahrané koncem 70 let, ještě když byl Elán početnější. Tyto původní verze jsou snad v některých případech dokonce ještě hezčí než ty, které pak vyšly na prvním albu Ôsmy svetadiel. Rozhodně stojí za poslech. Oceňuji i bohatý booklet se spoustou informací.

Necitlivý remastering zvuku typu "loudness war". Kdyby se nesahalo do dynamiky, poslech by byl rozhodně příjemnější. V prvních minutách to sice zní bombasticky, ale nedá se to poslouchat moc dlouho, za chvíli z toho hučí v hlavě a rychle to unavuje. Velká škoda, že vydavatelství ještě stále pokračují v tomto zvukovém deformování a ničení původně zvukově skvělých nahrávek.

Registrovaný uživatel30. prosince 2021

Protože je Elán má nejoblíbenější československá kapela, musel jsem si pořídit i tuto "raritu.

Jsou inzerovány písně, které nikdy nevyšly, já však má již z dřívějška všechny.

Pro skalní příznivce Elánu fajn, pro ostatní možná zklamání. Já jsem rád, že jsem si dvojalbum koupil.

Registrovaný uživatel8. prosince 2021

Perfektný album.