Listy mají ostřejší chuť a vysoký obsah vitamínu C. Velmi dobře přezimuje. Sklizeň lze několikrát opakovat.
Jemná cibulová chuť pažitky, z ní dělá velmi populární přísadu do jídel. Květy lze použít jako ozdobu a listy pažitky dodají aromatickou příchuť v pokrmech jako jsou např. saláty, pomazánky a polévky. Využívá se nejen jako koření, ale také jako léčivá bylina.
Jako bylina je cenná v tom, že obsahuje mnoho bílkovin, je zdrojem vitamínu C i B2 a celé řady minerálů, jako je sodík, vápník, železo nebo fosfor. Zdraví prospěšné jsou i éterické oleje v pažitce obsažené. Pažitka tak podporuje trávení, má protizánětlivé účinky a chrání proti plísním. Dále podporuje chuť k jídlu, dokonce i snižuje krevní tlak. Má blahodárné účinky na ledviny. Jako koření se nejčastěji využívá jako náhradu za jarní cibulku.