Recenze Miliónový Jeep - Jan Novák (2022, pevná)

Recenze Miliónový Jeep - Jan Novák (2022, pevná)

Miliónový jeep vyšel poprvé anglicky jako The Willys Dream Kit v roce 1985 v uznávaném americkém nakladatelství Harcourt, Brace, Jovanovich. Kniha se dočkala nadšených recenzí v listech jako New York Times či Chicago Tribune, získala Cenu Carla Sandburga za prózu, a byla dokonce nominována na Pulitzerovu cenu. Do češtiny ji za autorovy asistence o tři roky později brilantně převedl Jaroslav…

Registrovaný uživatel20. října 2022

Myslím,že kniha patří k tomu nejlepšímu, co se ze současné české literatury nabízí.

Registrovaný uživatel1. srpna 2022

Ke knize mám osobní vztah, protože jsem žila s Janem Novákem v domě o 32 bytech (od Korama v Kolíně ). Jana Nováka jsem znala jako kluka a i jeho sestru, celou rodinu. Chtěla jsem posoudit reálnost a pravdivost informací. Líbí se mi styl, některé příběhy jsou i reálné, jazyk má bohatý, ledacos mě i pobavilo. Je mi 66 let.

Zápory mám : uráží mě názor Čecha na naši zemi, vše mu přijde v socialismu nízké, ubohé, trapné....jak lidi, tak i prostředí....Znám i lidi, o kterých hovoří a mám pocit, že i oni jsou hodnoceni strašně....zvláště přítele otce Jana Nováka, byl to charakterní člověk. Jan Novák utekl s rodinou do USA, tam je spokojený. Ale já vnímám v naši zemi - v Čechách i to, že jsme byli vždy bezpečnou zemí, že se nikdy děti nemusely bát chodit si hrát ven, aby byly uneseny ....že jsem sice obyčejná zem, ale já si ji velmi vážím a vážím si i významných osobností naší republiky, kteří se chovají vlastenecky (Jaromír Jager...aj.) a mohli by žít královsky i v zahraničí.

Knihu stojí za to si přečíst. Určitě má co říct, ale informace v ní nejsou zcela objektivní a podle toho se musí ke knize přistupovat. Není to reálná výpověď ....Něco sedí, ale něco ne. Na to má snad i spisovatel právo. Mně připadalo něco i vulgární. Ale přesto mě zajímal životní příběh Jana Nováka a ještě ho dočítám se zájmem.

Registrovaný uživatel23. července 2022

Dobre, zrejme pravdive napsane

Registrovaný uživatel17. července 2022

Nadšená jsem byla z jeho knihy Zatím dobrý. Byl to silný zážitek. Proto jsem si koupila další 3 jeho díla: Samet a pára, Děda a Milionový jeep. Je to opět podobně působivá kniha, ocení ji hlavně ti, kdo tu dobu prožili a opět se ocitají v šedé době svého mládí, zase si uvědomí, jaký divný život byli nuceni žít jejich rodiče. Všechny knihy Jana Nováka jsou autentické, vtáhnou vás do sebe a žijete spolu s jejich hrdiny. K tomu si autor přesně pamatuje detaily dění, na které účastníci možná už zapomněli, takže ta doba je dík knize zase zpátky (Samet a pára). Určitě si musíte všechny přečíst...

Registrovaný uživatel16. června 2022

skvela kniha, skvely autor