Literární biografie Recenze Kundera: Český život a doba - Jan Novák (2020, pevná)

Recenze Kundera: Český život a doba - Jan Novák (2020, pevná)

Jan Novák, proslulý dosud svými povídkovými a románovými opusy, předstupuje nyní před čtenáře s žánrem literární biografie. Centrem jeho pozornosti je Milan Kundera, ve světě dnes asi nejznámější spisovatel s českými kořeny. Právě jeho „českému životu“ je věnován obsáhlý Novákův životopis, mapující ve čtyřech oddílech Kunderovo rodinné zázemí, autorovy básnické počátky ve znamení stalinismu…

Registrovaný uživatel23. července 2023

Podrobný popis života jednoho člověka a jeho manželky.

Šmírováním, odposlechy použity v textu, někdy za hranicí vkusu a ochrany soukromí.

Po přečtení zůstává rozpačitý pocit. Pokud by každý mohl být takto snadno "vysvlečen do naha", bylo by na světě hůř, ale ono možná i je.

Registrovaný uživatel15. ledna 2022

Hodně faktů a názorů ohledně našich významných osobnosti a událostí totalitní doby.

Některé věci jsou diskutabilní, ale vlastně to není zápor, patří to k životu, takže to tvrzení hned popírám. Inu asi taky kunktátor.

Určitě zajímavá knížka vydávající svědectví nejen o předmětu díla Kunderovi, ale i o autorovi díla Novákovi. U mě z toho nevyšel čistě ani jeden.

Registrovaný uživatel1. listopadu 2021

Skvělá kniha, není jen o Milanu Kunderovi, ale perfektně mapuje období od roku 1946.

Kniha váží asi 2 kg a dá se číst jen vsedě.

Zajímaly mě i popsané osudy Fučíka, Zahradníčka a dalších, popisy sjezdů spisovatelů atd. Autor odvedl neskutečnou práci.

Registrovaný uživatel26. dubna 2021

Skvělá kniha...

Registrovaný uživatel7. února 2021

Mám výhrady...vadila mi osobní zaujatost !!

Je náročné dočíst a občas bych něco vynechala...

Registrovaný uživatel17. srpna 2020

Jde o pozoruhodnou knihu, která je velmi kritizovaná, některé recenze jsou až nenávistné. Autorovi se vyčítá, že je a priori zaujatý proti slavnému spisovateli. Ano, Jan Novák je zaujatý, ale správným způsobem, a vůbec svou zaujatost nepopírá. Novákova kniha se však nejmenuje jen "Kundera", je to i "Český život a doba", a český život a dobu popisuje velmi výstižně.

Registrovaný uživatel11. srpna 2020

Dcera žijící ve Francii si ji objednala a v červenci si ji odvezla domů. (Již má od Jana Nováka knihu o životě Mašínů.)

vladimirbosak30. července 2020

Hodně prázdného místa místa na posledních stranách krátkých kapitol. To je así 20%. Kniha je tak příliš objemná. Zlatá písmena KUNDERA se při častém čtení a braní do ruky ošoupají dříve než knihu dočtete.

Poněkud nemilosrdný styl. V angličtině brožovaný výtisk zkrácený na 500 stran byl by lepší formát.

hanapinterova27. července 2020

Od Jana Nováka jsem už četla rozhovory s Milošem Formanem v knize "Co já vím" a "Zatím dobrý" o osudech Mašínovic rodiny. Obě knihy mě nadchly a proto jsem neváhala ani nad jeho další knihou ""Český život a doba" . Je to opět skvěle napsaná kniha, která zaujme nejen popisem Kunderova života a jeho díla, ale i osudy dalších lidí žijících v té době.

Snad jen to, že bych ráda slyšela vyjádření Miloše Kundery a jeho vlastní názor. Nevidím žádné nedostatky.

Kniha je velmi čtivá a jelikož jsem v té době žila, opět jsem si uvědomila, jak je důležité psát o historii a brát si ponaučení, aby se vše neopakovalo.Bohužel jak vidíme, někteří lidé jsou nepoučitelní. Knihu doporučuji.