Čtivá, dobře kloubí historická fakta a románové prvky, současně osvětluje na osobním příběhu těžkosti té doby a mnoho z uměleckého světa.

Dámu ve zlatém dočítám, je to 500 stránek dost těžkého čtení, hlavně poválečné osudy židovských rodin a překvapivě dlouhé vyrovnávání Rakušanů s kolaborantskou minulostí a připuštěním, že by se měl ukradený majetek Židům restituovat. Soudní spory probíhaly ještě v r. 1998. Autorka sleduje rodokmeny nejvýznamnějších (a nejbohatších) vídeňských Židů a jejich rozkradené umělecké sbírky. Rotschildovi dostali zpět svou sbírku přes 200 obrazů až v devadesátých letech. To naši komunisti byli v tomto ohledu (hromadění uměleckých sbírek) úplní žabaři.
Ale první třetina knihy - přelom 20.století - je fascinující popis rozmařilé kulturní, intelektuální i sexuálně nevázané Vídně s plejádou slavných jmen. Knížku jsem si kupovala s představou, že se dozvím něco "pikantního" o Klimtovi a jeho modelech a nakonec je z toho taková nečekaná, pro mě nečekaná, faktografie.
Velice čtivý příběh- podle skutečnosti- mě přiměl opět se zamyslet nad problematikou a hrůzou nacismu. Díky tomu si člověk více váží života...
Velmi zajímavá